Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Transport

Automobili i kamioni na našim cestama odgovorni su za oko 18% ukupnih emisija stakleničkih plinova u Hrvatskoj, a svake godine motorna vozila oslobode preko 5 milijuna tona stakleničkih plinova u atmosferu. U urbanim područjima, ispušni plinovi vozila čine 2/3 zagađivača koji proizvode smog, a udisanje dušikovih oksida izaziva glavobolju i nesanicu, nadražuje sluznice i smanjuje otpornost organizma.

/assets/images/post/775/list/thumb/green car.jpgPrijevoz koji birate te način na koji vozite i održavate svoje vozilo određuje potrošnju goriva, a time i količinu stakleničkih plinova koje proizvodite.

VOZITI MANJE prvi je korak prema usporavanju klimatskih promjena, poboljšanju kakvoće zraka i uštedi novca. Vozite 10% manje i izbjegavajte vožnju automobilom na kratkim udaljenostima! 

/assets/images/post/775/list/thumb/brzina.jpgVOZITE U SKLADU S OGRANIČENJIMA BRZINE. Smanjit ćete potrošnju goriva za 20%.

ŠTEDLJIVO KORISTITE KLIMA UREĐAJ U AUTU. U tom slučaju potrošnju goriva možete smanjiti za 20%.

Kod stajanja UGASITE MOTOR. Uštedjet ćete 400 kn godišnje.

ODRŽAVAJTE SVOJE VOZILO. Redovito provjeravajte tlak u gumama, mijenjajte ulje i filtere kako bi performanse motora bile dobre te kako ne biste nepotrebno trošili više goriva. 

/assets/images/post/775/list/thumb/bus.jpgAutobus pun putnika uklonit će 40 vozila sa ceste i zadržati 50 tona CO2, stoga kad god možete, koristite gradski prijevoz.

/assets/images/post/775/list/thumb/bike.jpgAko je moguće, vozite bicikl ili pješačite. Osim što u atmosferu nećete ispuštati štetne plinove, vožnja biciklom i šetnja imaju odličan utjecaj na vaš kardiovaskularni sustav odnosno općenito zdravlje. 

Pri kupnji novog automobila, odaberite onaj koji ima najučinkovitiju potrošnju goriva te razmislite o ugradnji plina ili čak odabiru hibridnog vozila čija učinkovitost je 20-50% veća nego kod tradicionalnih vozila.

 

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • U prostorima u kojima se ne boravi, poput hodnika, garaže ili vrta, postavite rasvjetu sa ugrađenim senzorima pokreta, koji će se brinuti da rasvjeta bude uključena samo kada je potrebna.