Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Pravilno korištenje sustava grijanja

Troškovi za grijanje u najhladnijim zimskim mjesecima predstavljaju i do ¾ troškova za energente. To je razlog da prilikom kupnje odaberete energetski učinkoviti uređaj, ali i da ga redovito i pravilno održavate. Loše održavanje ili zapuštenost uređaja je vodeći uzrok prestanka rada sustava grijanja ili hlađenja. 

Provjerite plinske ili uljne instalacije, tlakove, plamenike i izmjenjivače topline. Zaprljani plamenici i izmjenjivači topline uzrokuju nedovoljno izgaranje goriva, ali i manje učinkovit rad cijelog sustava. Kako biste osigurali maksimalno iskorištenje goriva, potrebno ih je redovito provjeravati.

/assets/images/post/624/list/thumb/pravilno_koristenje_sustava_za_grijanje_1.pngDa bi se toplina proizvedena u kotlu iskoristila, potrebno je da su izmjenjivači topline čisti od kamenca. Sloj kamenca čak i male debljine smanjuje prolaz topline, te aparat radi s lošijom učinkovitošću. U takvom slučaju, potrošit će se veće količine plina, a prostor će se sporije zagrijavati. Stoga je prije početka sezone loženja potrebno očistiti uređaj od svih nečistoća na plameniku i izmjenjivaču topline.

Provjeravajte jesu li dimnjaci prohodni. /assets/images/post/624/list/thumb/pravilno_koristenje_sustava_za_grijanje_2.png

Oko kotla ne ostavljajte predmete, naročito one zapaljive te osigurajte neometani dovod zraka u kotao.

Izolirajte cijevi tople vode koji prolaze kroz negrijane prostore. Cijev koja vodi od kotla do spremnika sa toplom vodom svakako treba biti izolirana, kao i spremnik vode.

Ne zaklanjajte radijatore zavjesama i namještajem.

/assets/images/post/624/list/thumb/pravilno_koristenje_sustava_za_grijanje_5.png

Grijaća tijela (radijatore, peći) postavljajte ispod prozora.

Redovito čistite radijatore kako bi osigurali da nečistoće ne sprječavaju prijelaz topline.

Tijekom ljeta, u instalacije centralnog grijanja može ući zrak koji s početkom grijanja može smanjiti kapacitet vašeg sustava. Tako recimo pola radijatora može biti vruće, a pola hladno. Stoga je potrebno redovito odzračivati radijatore i cijelu instalaciju kako bi izišao sav nepoželjni zrak.

 
image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Zamjenom starog kotla na lož ulje kotlom na biomasu uštedjet ćete na troškovima energenta. Cijena biomase je oko dva puta povoljnija od cijene lož ulja.