Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Primjena načela pasivne gradnje na postojećim zgradama

Pojedina načela pasivne gradnje mogu se primijeniti i tijekom nadogradnje ili obnove postojećih zgrada.

/assets/images/post/500/list/thumb/pasivna.JPGGlavna ideja pasivne arhitekture jest korištenje sunčeve energije za grijanje kuće u zimskom periodu i sprječavanje upada sunčeva zračenja u ljetnom periodu kako bi se smanjila potreba za hlađenjem. Pri samoj gradnji to se postiže izolacijom zidova s barem 10 cm toplinske izolacije, dok prozori trebaju biti barem dvostruki s izolacijskim slojem (zraka ili nekog drugog plina poput argona) te low-e premazom (premaz niske emisivnosti) koji dopušta prolaz topline unutra, ali zato smanjuje njeno rasipanje prema okolini. Također, važno je da kuća bude orijentirana prema jugu kako bi se maksimalno iskoristilo sunčevo zračenje, tako da prozori prema jugu budu što veći, a prozori orijentirani prema sjeveru što manji, kako bi se maksimalno smanjili gubici topline, posebice u zimskim mjesecima. 


Osim osnovnih načela, moguće je primijeniti i neke jednostavne metode kojima se može smanjiti potreba za grijanjem:

/assets/images/post/500/list/thumb/roletne1.png

 

U zimskim mjesecima treba maksimalno iskoristiti sunčevu energiju za grijanje prostorija, dok se noću gubitak topline može smanjiti spuštanjem roleta.

 

/assets/images/post/500/list/thumb/primjena_nacela_pasivne_gradnje_na_postojecim_zgradama_2 (1).png

U ljetnim mjesecima krošnje drveća stvaraju hlad i bacaju sjenu na kuću, čime se sprječava pregrijavanje kuće. Ukoliko ne postoji vegetacija koja bi pružala hlad, tijekom ljetnih mjeseci pametno je spustiti rolete tijekom dana kako bi se smanjilo zagrijavanje prostora i dizanje temperature i do nekoliko stupnjeva (6-8oC).

 

Noću, kad je temperatura niža, potrebno je otvoriti prozore te prirodnom cirkulacijom zraka ventilirati kuću na taj način hladeći je. 

/assets/images/post/500/list/thumb/primjena_nacela_pasivne_gradnje_na_postojecim_zgradama_7.png
Značajan utjecaj na uštede toplinske energije može imati i postavljanje nadstrešnice na južnoj strani koju treba projektirati u skladu s geografskom širinom i upadnim kutevima Sunčeva svijetla.

Tako bi kutevi α i β s obzirom na položaj sunca u našim krajevima trebali biti: 

Zagreb: α = 27° i β = 64°

Rijeka: α = 27° i β = 64°

Split: α = 25° i β= 62°

Dubrovnik: α = 24° i β = 61°

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Najefikasniji klimatizacijski uređaji koji se danas mogu naći na tržištu su oni s inverterom. Ti uređaji postižu uštede od 20-40% u odnosu na klasične uređaje.