Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Ugradnja individualnih mjerila potrošnje vode

Ugradnjom individualnih vodomjera i razdiobom utroška vode prema stvarnoj potrošnji postižu se značajne uštede - i do 40%! Naime, na taj način svako kućanstvo plaća svoj račun, vodi brigu o stanju slavina, vodokotlića i sl. te mijenja svoje navike pa smanjena potrošnja vode rezultira i manjim računima.

Uzmite u obzir kako odluku o načinu raspodjele utrošene vode unutar stambene zgrade donose stanari odnosno suvlasnici zgrade. Suvlasnici se mogu odlučiti za raspodjelu potrošnje po broju članova domaćinstva ili individualnu raspodjelu. Ukoliko se odluče za individualnu raspodjelu, potrebno je angažirati ovlaštenog vodoinstalatera koji će ugraditi vodomjere i za njih izdati adekvatan certifikat. Utrošena količina vode očitana na glavnom vodomjeru stambene zgrade osnov je za obračun i fakturiranje utroška. Postoji li razlika između ukupne utrošene količine i utrošene količine po prijavama dostavljenima od strane predstavnika suvlasnika, razlika se raspodjeljuje na sve suvlasnike.

/assets/images/post/713/list/thumb/ugradnja_individualnih_mjerila_potrosnje_energije_1.png

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Zamjenom kotla na lož ulje (starog 20 godina) kondenzacijskim plinskim kotlom na ukapljeni naftni plin (UNP) moguće je uštedjeti od 26-44%, ovisno o lokaciji. Investicija se za Zg isplati u roku od 4,4, a za Split u roku od 7,5 godina.