Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Ušteda vode korištenjem perlatora

Smanjenje potrošnje tople vode možete postići i ako ugradite perlatore na slavinama koji će omogućiti da trošite manju količinu vode. Također je bitno osigurati da slavine ne propuštaju jer je i pojedinačno kapanje dovoljno da rasipate energiju i vodu, a i vaš novac. 

/assets/images/post/712/list/thumb/ventil za stednju vode.jpgNa jednostavne se armature umjesto obične glave za slavinu može dodati ventil za štednju vode koji pomoću kugle vrlo brzo otvara i zatvara mlaz te ga ograničava na nužan minimum.

/assets/images/post/712/list/thumb/perlator.jpgPerlator raspršivač je još jedan nastavak koji pomaže pri štednji vode. Ovaj raspršivač miješa mlaz vode na slavini s priličnom količinom zraka tako da se uopće ne primjećuje da u stvari teče znatno manja količina vode. No, za pranje je ta količina uvijek dostatna! Cijena ovog uređaja je 20 kn.

/assets/images/post/712/list/thumb/ugradnja perlatora.PNG

/assets/images/post/712/list/thumb/pokretni rasprsivac kuhinja.jpgJoš jedan nastavak pomoću kojeg se voda miješa sa zrakom je pokretni raspršivač s nastavkom koji je posebno prikladan za kuhinjske poslove. Ovaj raspršivač također pokazuje znatno veću količinu vode nego što u stvarnosti teče. Cijena ovog uređaja je 50 kn.

/assets/images/post/712/list/thumb/tus stop.pngTuš stop se zove mala slavina koja se montira direktno iznad miješalice na crijevo koje vodi prema tuš slušalici. Efekt: tijekom tuširanja namjesti se željena temperatura. Kad se tuš stop zavrne, mlaz vode će nestati, a po ponovnom uključivanju namještena temperatura vode je ostala ista i ne mora se ponovo namještati. Cijena ovog uređaja je 100 kn.

/assets/images/post/712/list/thumb/perlator mlaznica.pngPerlator mlaznica je međunastavak za crijevo. Pomoću tog se nastavka reducira i ograničava količina mlaza vode, a to može biti nelagodno ako nastavak nije podešen tako da troši malo vode pa voda onda samo kaplje umjesto da osvježava jakim oštrim mlazom. Cijena perlator mlaznice je 10 kn./assets/images/post/712/list/thumb/tus slusalica.png

Tuš slušalica koja ima posebne unutarnje mlaznice koje daleko bolje raspoređuju vodu unutar mlaza i na taj način štede vodu. Ova se slušalica može vrlo lako montirati na crijevo.

 /assets/images/post/712/list/thumb/ugradnja tus slusalice sa aeracijom.PNG

/assets/images/post/712/list/thumb/pokretni rasprsivac.jpgPokretni raspršivač osmišljen je za miješalicu na kuhinjskom sudoperu. U odnosu na običan nastavak, pomoću ovog se mlaz vode bitno reducira što se uopće ne primjećuje jer se mlaz pojačava dodatnim tuš nastavkom pa je jednako tako efektivan kao i običan, jaki mlaz vode. Ovaj se raspršivač jednostavno zavine na metrički navoj, a cijena mu je 50 kn.

/assets/images/post/712/list/thumb/noviji vodokotlici.pngNoviji vodokotlići nude dvije mogućnosti: kratkim pritiskom se prazni samo dio vode iz spremnika, a duljim pritiskom cijeli sadržaj vodokotlića. No, i kod starijih se vodokotlića ta funkcija može nadograditi pomoću malenih utega koji se objese na središnju cijev vodokotlića. Tako možete puštati vodu u određenim dozama. Cijena štednih vodokotlića kreće se od 170 kn.

/assets/images/post/712/list/thumb/zamjena vodokotlića.PNG

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Hladnjaci troše oko 15% el. energije u kućanstvu, stoga pri kupnji odaberite onaj koji kapacitetom odgovara potrebama vašeg kućanstva.