Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Mehanička ventilacija

/assets/images/post/627/list/thumb/napa.jpgKako bi se spriječilo neugodno širenje mirisa i vlage iz kuhinje i toaleta, potrebno je ugraditi odsisne nape u kuhinjama iznad štednjaka, te odsisne ventilatore u kupaonama

Redovito čistite ventilatore i filtere u napama. Zbog zaprljanosti zrak teže prolazi kroz filtre te se zbog toga potrošnje energije povećava. 

Provjerite zaprljanost vanjskih otvora.

Kako bi osigurali da ventilatori rade samo onda kad je to potrebno, ugradite kombinirane prekidače pri čemu se paljenjem svjetla u kupaoni pali i ventilator, te nakon gašenja svjetla isključuje nakon nekoliko minuta. Odsisna napa tako može biti povezana sa svjetlom iznad štednjaka. /assets/images/post/627/list/thumb/kako_ucink_ventil_kucu-mehanicka_ventilacija_2.png

Prilikom gradnje kuće, osigurajte prirodnu ili mehaničku ventilaciju potkrovlja. Ventilacija je nužna za uklanjanje vlage iz prostora i topline u ljetnom periodu kad temperatura u potkrovlju može dostići temperaturu i 50oC.

U kućanstvima u Hrvatskoj još uvijek se ne grade centralizirani sustavi ventilacije s kanalnim razvodom, međutim sa smanjenjem propusnosti ovojnice zgrade zbog smanjenja toplinskih gubitaka sustavi ventilacije s dovodom svježeg zraka, te odsisom otpadnog zraka u kućanstvima postati će uobičajeni. Takav sustav je recimo nužan u pasivnoj kući. 

/assets/images/post/627/list/thumb/kako_ucink_ventil_kucu-mehanicka_ventilacija_3.pngNajjeftiniji oblik hlađenja kuće je prirodnim putem, tj. cirkulacijom zraka iz hladnijih prostora prema toplijima. Međutim, prirodna ventilacija nije uvijek primjenjiva, pa je stoga moguće ugraditi ventilator koji će prisilno cirkulirati zrak u prostoru u kojem boravimo. Sobni ventilator može pridonijeti toplinskom ugođaju u ljetnom periodu na taj način da će povećati brzinu strujanja zraka i time pospješiti razmjenu topline između ljudskog tijela i zraka u prostoriji. Sobni ventilatori hlade samo ljude, dok zrak u prostoriji ostaje iste temperature.

 

MEHANIČKA VENTILACIJA


/assets/images/post/627/list/thumb/ventilacija.jpgMehanička je ventilacija prisilna izmjena zraka u zatvorenome prostoru kroz vertikalne kanale na mehanički pogon pomoću ventilatora. Takva ventilacija se izvodi u području s jakim vrtlogom vjetrova ili u razdoblju kad nema prirodne ventilacije odnosno kad nije dovoljno djelotvorna. Dijeli se na odsisnu, tlačnu i odsisno-tlačnu ventilaciju. 

Prednosti ovakve ventilacije su: ne ovisi o vremenskim uvjetima, veliki izbor opreme, mogućnost regulacije te je pojednostavljen proces projektiranja sustava.

Nedostaci su veliki investicijski troškovi, velika potrošnja energije te problem buke. 

ODSISNA VENTILACIJA

U stambenim prostorijama mehanička ventilacija se provodi odsisavanjem zraka iz sanitarnih prostorija i kuhinja pri čemu uslijed podtlaka u ventilirane prostore ulazi vanjski zrak ili zrak iz susjednih prostorija.

TLAČNA VENTILACIJA

Nasuprot odsisavanju zraka iz prostorije, uređaji za tlačnu ventilaciju ubacuju vanjski zrak u prostor koji se ventilira. Prostorija se drži u pretlaku u odnosu na susjedne prostorije i okolinu, te je time spriječen dotok onečišćenog zraka u ventilirani prostor, odnosno višak zraka struji u susjedne prostorije ili prema okolini kroz prozore i vrata. Zimi je potrebno zrak koji se ubacuje u prostoriju zagrijati približno do sobne temperature pomoću grijača zraka. Osnovni dijelovi ventilacijske komore su ventilator, grijač i filtar zraka, te kanal za dovod zraka. Nedostatak tlačne ventilacije je nemogućnost povrata topline iz sobnog zraka.

Ventilacija što utječe na kvalitetu zraka utječe i na učinkovitu upotrebu energije. Ventilacijski gubici ovise o broju izmjena zraka. Smanjenjem broja izmjene zraka s 1 na 0.5 h-1 možemo u objektima s niskom toplinskom zaštitom uštediti energiju za 1/4 dok kod niskoenergetskih kuća sa visokom toplinskom zaštitom za 1/3.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Isključite grijaće tijelo par minuta prije nego što mislite da će jelo biti gotovo, jer će grijaće tijelo zadržati visoku temperaturu, a hrana će se nastaviti kuhati.