Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Godišnjica programa Vlade RH Dovesti svoju kuću u red

U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva danas je obilježena godišnjica programa Dovesti svoju kuću u red za učinkovito korištenje energije u objektima u vlasništvu Vlade Republike Hrvatske te su prezentirani rezultati provedbe Programa unutar prve godine.

Pozdravne govore održali su predstavnici institucija provoditelja EE projekta: mr.sc. Tamara Obradović Mazal, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, Yuri Afanasiev, Stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj, mr.sc. Marija Šćulac Domac, v.d. voditeljica programa i projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u FZOEU i  dr.sc. Vlasta Zanki, voditeljica Programa Dovesti svoju kuću u red (UNDP – EE projekt).  

Galerija fotografija s događanja

Većina ministarstava se aktivno uključila u Program čijom provedbom su se postigli izvrsni rezultati i aktivnosti o kojima je Ministarstvo gospodarstava, rada i poduzetništva zaduženo jednom godišnje izvještavati Vladu. Novinarima se ispred MINGORP-a obratila državna tajnica mr.sc. Tamara Obradović Mazal te je između ostalog istaknula kako se programom Dovesti svoju kuću u red želi javnosti poslati poruka da se energetska efikasnost ne sugerira nekom drugom, nego da je državna uprava usmjerena k smanjenju potrošnje u svojim objektima odnosno smanjenju troškova, a time i uštedi novca poreznih obveznika. 

O porastu emisija stakleničkih plinova i sprječavanju daljnjih klimatskih promjena govorio je Stalni predstavnik Ureda UNDP-a u Hrvatskoj, g. Yuri Afanasiev te je naglasio kako je Hrvatska lider u području energetske efikasnosti u usporedbi s ostalim državama u regiji. Također je bilo zanimljivo čuti podatak, što ga je rekla mr.sc. Marije Šćulac Domac, v.d. pomoćnica direktora za programe i projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u FZOEU, da se ulaganjem Fonda u projekte koji se odnose na energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izora energije smanjuje emisija stakleničkih plinova za skoro 800 000 tona godišnje.

Na kraju je novinarima dr.sc. Vlasta Zanki, voditeljica programa Dovesti svoju kuću u red predstavila rezultate provedbe programa i planove za sljedeću godinu. Dr.sc. Zanki također je podsjetila da Program ima za cilj uspostaviti registar zgrada sa svim pripadajućim energetskim karakteristikama zgrada u vlasništvu Vlade RH te sustav kontinuiranog praćenja potrošnje energije unutar 2500 objekata kroz informacijski sustav za gospodarenje energijom kao i smanjiti potrošnju energenata i troškova za energiju i vodu, te time smanjiti štetan utjecaj na okoliš uslijed potrošnje energije u zgradama koje su odgovorne za 40% ukupne potrošene energije.

 

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Rezultati HIO programa
  • image
    Do kraja 10.2011. godine, “mjere bez investiranja” osigurale su uštede od 5.650.000 kn (oko 2 milijuna kn godišnje) u okviru ukupno realiziranih ušteda u iznosu od 21.300.000 kn.
Najava događanja