Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Zeleni ured stigao u HBOR

_Zeleni ured_ stigao u HBOR

U prostorima Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) održano je 5 motivacijskih radionica Zelenog ureda. Djelatnici HBOR-a i Hrvatskog kreditnog osiguranja (HKO) iskazali su veliki interes za edukaciju na području poticanja energetski efikasnog ponašanja u uredskim prostorijama, ali i u vlastitim domovima. 

Radionice Zeleni ured jedna su od aktivnosti Vladinog programa Dovesti svoju kuću u red (HIO), u koji se HBOR uključio krajem 2011. godine potpisivanjem Pisma namjere s UNDP-om. U sklopu radionica, govori se o klimatskim promjenama, energetskoj efikasnosti, područjima potrošnje energije te konkretnim savjetima vezanim za uštede. Naime, primjenom određenih savjeta moguće su uštede na energentima i uredskim resursima za oko 10%. Također, redovito se ukazuje na nivo javne svijesti u Hrvatskoj koji je još uvijek nizak kada je u pitanju odgovorno ponašanje prema okolišu i energiji, smanjenje štetnih emisija CO2 u atmosferi uslijed proizvodnje energije izgaranjem fosilnih goriva te smanjenje količine novca koja se izdvaja za potrošenu energiju. 

HBOR već duže vrijeme vodi brigu o razvrstavanju otpada, te provodi i program Društveno odgovornog poslovanja (DOP) unutar svoje institucije koji se izvrsno nadopunjava s aktivnostima Zelenog ureda. Službeno je imenovan i voditelj Zelenog ureda, koji će nakon obuke u suradnji s UNDP-om postaviti konkretan plan provedbe na osnovi analiza o potrošnji te odrediti mjere i kontrolirati kako se zadane aktivnosti provode. Time će se aktivnosti Zelenog ureda predstavljene na radionici moći sustavno provoditi te će biti omogućeno mjerenje njihovog učinka. Sudionici radionica pokazali su interes za provođenje predstavljenih mjera energetske efikasnosti, kako na radnom mjestu, tako i u privatnom okruženju.

/assets/images/post/1193/list/thumb/ZU_HBOR_V.jpg

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Rezultati HIO programa
  • image
    Do kraja 10.2011. godine, “mjere bez investiranja” osigurale su uštede od 5.650.000 kn (oko 2 milijuna kn godišnje) u okviru ukupno realiziranih ušteda u iznosu od 21.300.000 kn.
Najava događanja