Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Najčešća pitanja (FAQ)

Postoje li poticaji za energetsku efikasnost i kako ih dobiti?

Postoje. Lokalna i regionalna samouprava u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkvitost objavljuju natječaje za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije i ugradnje energetski efikasne opreme na lokalnoj odnosno regionalnoj razini. Do sada se većinom sufinancirala ugradnja solarnih kolektora, iako je bilo i primjera sufinanciranja FN i vjetroelektrana, dizalica topline, korištenja biomase, ugradnje razdjelnika topline, te ugradnje sustava za korištenje UNP-a na otocima. Stoga savjetujemo redovito praćenje internet stranice svog Grada ili Županije i objavljene natječaje, kao i natječaje na stranicama FZOEU-a za natječaje na državnoj razini.

Aktualne natječaje je moguće pronaći i na našim web stranicama

 

Što je sve potrebno za kvalitetnu izolaciju krova te nakon koliko godina se isplati?

Izolacija krovišta jako je važna s obzirom da gubici topline kroz krov mogu biti i do 30%! Ovisno o tome koristi li se potkrovlje za stanovanje ili ne, potrebno je izolirati direktno krovište ili strop prema negrijanom potkrovlju. Krov bi trebalo izolirati s najmanje 20 cm toplinske izolacije, a troškovi izolacije kreću se oko 100kn/m2. Ovisno o konstrukciji kuće te njenom općenitom stanju, očekivani rok povrata investicije je 3-5 godina. Više o izolaciji krova 

 

Koliko košta izolacija vanjskih zidova i koja debljina izolacije je potrebna?

Prema Tehničkom propisu, zidovi bi trebali imati koeficijent prolaska topline manji od U=0,45 W/m2K, što je moguće postići ugradnjom izolacije debljine 10cm. Cijena ETICS sustava izolacije za vanjske zidove debljine 10 cm kreće se oko 200kn m2 (u cijenu je  uračunata i ugradnja). Više o toplinskoj izolaciji zida

 

Kako pravilno odabrati nove prozore?

Glavni parametar za uspoređivanje stupnja energetske učinkovitosti prozora je koeficijent Uw. Što je Uw manji, kroz prozor će se gubiti manje topline. Prema Tehničkom propisu, najveći dozvoljeni Uw iznosi 1,8 W/m2K. Uz Uw, posebnu pažnju treba obratiti na kvalitetu izrade okvira, te okove, kao i na pravilnu ugradnju kako bi prozor zadržao sva svoja svojstva dugi niz godina. Više o odabiru prozora

 

Planiram renovirati kuću u etapama. Što je preporučljivo učiniti prvo - promijeniti stolariju ili poboljšati toplinsku izolaciju?

Investicija ugradnje toplinske izolacije se u pravilu znatno brže vraća nego zamjena stolarije. Ukoliko renovirate kuću u etapama, a Vaš je stan smješten ispod negrijanog tavana, kako biste ostvarili najbrži povrat investicije, mjere bi bilo dobro odraditi slijedećim redoslijedom: izolacija krova ili stropa prema negrijanom tavanu, izolacija vanjskih zidova, zamjena stolarije, izolacija poda na tlu ili iznad negrijanog prostora

 

Postoji li mjesto gdje mogu na jednom mjestu saznati kolike su uštede te period povrata investicija mjera za povećanja energetske efikasnosti na primjeru prosječne obiteljske kuće?

Naravno! Na našim internet stranicama se u elektronskom obliku nalazi brošura Tipske mjere za povećanje energetske efikasnosti u kućanstvima, razdijeljena na tematske cjeline. U brošuri su na jednostavan način opisane mjere za poboljšanje energetske efikasnosti popraćene ilustracijama, te izračunima povrata investicija. Brošuru možete pronaći i u lokalnim EE info uredima i centrima gdje od energetskih savjetnika možete besplatno dobiti i dodatne savjete o povećanju energetske efikasnosti Vašeg objekta.

 

Gradim novu kuću/renoviram staru, koje je grijanje najbolje?

Ne postoji jednoznačan odgovor na navedeno pitanje. Pri donošenju odluke potrebno je dobro razmisliti koji su nam energenti dostupni i po kojoj cijeni te koje su navike kućanstva obzirom na stil života. Postavite si pitanje - je li mi najvažniji komfor, pogonski troškovi ili početna cijena ulaganja? Naime, želite li niske pogonske troškove, mogli biste se odlučiti za centralno grijanje na drva, ali to podrazumijeva žrtvovanje dijela komfora uslijed potrebe svakodnevnog loženja peći. Ukoliko umjesto peći na drva instalirate kotao na plin, pogonski troškovi će biti znatno veći - ali ćete imati i veći komfor. 

Usporedbu različitih troškova energenata za potrebe grijanja obiteljske kuće površine 150m2 možete pronaći u našoj brošuri Tipske mjere za povećanje energetske efikasnosti u kućanstvima u poglavlju Grijanje (TIPSKA MJERA 3.12.). 

 

Isplati li se ugradnja solarnih kolektora?

Ugradnja solarnog sustava, ukoliko je pravilno proračunat prema stvarnim potrebama potrošača i pravilno instaliran, na moru se isplati već za 3 do 5 godina, a na kontinentu za 5 do 7 godina. Više informacija

 

Razmišljam o kupnji solarne elektrane do 10 kW, gdje mogu dobiti detaljne informacije što trebam napraviti da bih mogao/la prodavati električnu energiju u mrežu? 

Sve informacije vezane za status povlaštenog proizvođača električne energije možete pronaći na internet stranicama Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE). Cijeli postupak je opisan na jednostavan način u brošuri.

 

Na koji način mogu smanjiti troškove režija, a da ne uložim puno novca? 

Troškove režija moguće je smanjiti već samom promjenom ponašanja, a uz minimalna ulaganja korist može biti višestruka. Neke od takvih mjera moguće je pronaći u našoj brošuri 200 EE savjeta, kao i na dijelu stranice sa EE savjetima.

 

Moram li izraditi energetski certifikat svog stana ili kuće? Gdje mogu dobiti detaljne informacije? Tko može napraviti energetski certifikat?

Za regulativu energetskog certificiranja zgrada nadležno je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Na web stranicama ministarstva moguće je pronaći detaljnu Obavijest o obavezi energetskog certificiranja 

Energetski certifikat izdaje ovlaštena osoba za energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada. 

 
image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Štedne žarulje troše 5 puta manje energije nego žarulje sa žarnom niti, a traju i do 8 puta dulje.