Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Informativno-edukativne brošure

U informativno-edukativnim brošurama, razvijenima u sklopu aktivnosti projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, nalaze se osnovne informacije o energetskoj efikasnosti, energetski efikasnim proizvodima i sustavima te njihovoj primjeni u kućanstvu, kao i savjeti za promjenu ponašanja u cilju odgovornijeg korištenja energije. 

 

PRIHVATITE IZAZOV TEŽAK 1 TONU CO2

/assets/images/post/146/list/thumb/1tch.JPGBrošura Prihvatite izazov težak 1 tonu COupućuje što svatko od nas može poduzeti kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova u atmosferu te ublažile i usporile neželjene klimatske promjene. U brošuri su predstavljeni kratki naputci za to kako promijeniti ponašanje na cesti, u kući, vrtu odnosno kako promijeniti odnos prema vodi, energiji, ali i otpadu. S obzirom da živimo u zajednici, svi smo odgovorni za klimatske promjene, stoga prihvatite izazov i otkrijte što baš Vi možete napraviti!

 


200 EE SAVJETA

/assets/images/post/146/list/thumb/200ee.JPGBrošura 200 EE savjeta namijenjena je informiranju, obrazovanju i upućivanju građana na konkretne aktivnosti vezano uz smanjenje potrošnje energije, uštedu na računima te smanjenje emisije stakleničkih plinova u atmosferu. Savjeti u brošuri podijeljeni su na više područja – od građenja i izolacije, preko hlađenja i grijanja, ventilacije, rasvjete, do kućanskih uredaja te gospodarenja vodom. Za primjenu nekih savjeta ne treba dodatno investirati, za neke su potrebne manje zahtjevne investicije, dok se za neke treba odlučiti na veću investiciju, ali koja će se kroz korištenje vrlo brzo isplatiti. 

 
 

10 NAJČEŠĆIH PITANJA O ENERGETSKOJ UČINKOVITOSTI POSTAVLJENIH NA BESPLATNOJ INFO LINIJI 0800 200 170

/assets/images/post/1089/list/thumb/FAQ brosura_naslovna.PNGU okviru sustavne provedbe integriranih informativno-edukativnih aktivnosti kroz projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, tijekom njegovih osam godina provedbe (2005-2013), građani su na telefonsku info-liniju projekta 0800 200 170 besplatnim pozivima mogli postavljati svoja pitanja o energetskoj efikasnosti (učinkovitosti) i obnovljivim izvorima energije. Na pitanja građana odgovarali su energetski savjetnici, a odgovori građanima na deset najčešće postavljenih pitanja posebno su pripremljeni i objavljeni u ovoj edukativnoj brošuri.TIPSKE MJERE

/assets/images/post/146/list/thumb/tipske.jpgTipske mjere za povećanje energetske efikasnosti u kućanstvima su informativno-edukacijski materijal kojem je cilj približiti vam energetski efikasne tehnologije, uređaje i materijale te potaknuti njihovu primjenu u kućanstvima. Tipske mjere sadrže korisne informacije o mogućim zahvatima u kućanstvu, njihovim energetskim i financijskim uštedama, potrebnim investicijama te planiranim rokovima povrata investicije.  Također, obrazloženo je kako se određena mjera provodi te je navedena i specifikacija opreme, razdoblje i način održavanja. 


Brošura je podijeljena po sljedećim cjelinama: 

1. PASIVNA I NISKOENERGETSKA GRADNJA

2. TOPLINSKA IZOLACIJA

3. GRIJANJE

4. REGULACIJA SUSTAVA GRIJANJA

5. POTROŠNA TOPLA VODA (PTV)

6. INTELIGENTNA KUĆA

7. RACIONALNA POTROŠNJA VODE 

* Proračuni za potrebe grijanja kuće te za primjenu pojedinih sustava grijanja i potrošne tople vode napravljeni su za tipsku kuću od približno 150 m2 za dva klimatska područja (Zagreb i Split) u kojoj živi četveročlana obitelj. Navedene uštede, investicije i razdoblje povrata investicije ovise o mnogim parametrima te se ne mogu primjenjivati općenito jednoznačno na svaki objekt, no mogu okvirno približiti primjenu određene mjere u vašem kućanstvu.

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Imajte u vidu da kad stari kućanski uređaj zamjenjujete novim, s obzirom na napredak tehnologije, svakako kupujete učinkovitiji uređaj nego što je bio onaj proizveden prije 15-20 godina.