Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Misli na sutra info-edu školski sat

/assets/images/post/39/list/thumb/Misli na sutra.jpg

Informativno-edukativne aktivnosti su, osim prema građanima, usmjerene i prema djeci, kod kojih se navike korištenja energije tek stvaraju. U okviru informativno-edukativnih aktivnosti koje je provodio nacionalni projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, a uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 2008. godine je proizveden animirani edukativni film Misli na sutra. Uz DVD filma priložena je i ilustrirana edukativna brošura koja zajedno s filmom čini edukativni komplet koji je u prosincu 2009. godine insertiran u dječje časopise (Meridijani, Drvo znanja, Dječji klub i National Geographic Junior) i to u čak 50.000 primjeraka.

/assets/images/post/39/list/thumb/Misli na sutra DVDcover_mini.JPGMisli na sutra je desetominutni animirani film za djecu o efikasnom korištenju energije, a za cilj ima poticanje pozitivnog i odgovornog ponašanja prilikom svakodnevnog korištenja energije. Sadržaj filma upućuje na promišljanje uobičajenih postupaka i sugerira promjene ponašanja u svakodnevnim situacijama, od isključivanja rasvjete i nepotrebno uključenih uređaja pa sve do načina korištenja transporta. Primjerice, u jutarnjim gužvama u prometu svakodnevno sudjeluje veliki broj automobila u kojima je najčešće samo po jedna osoba, odnosno vozač automobila. Kada bi se osobe koje svakodnevno putuju istim ili sličnim smjerom vozile zajedno, znatno bi se smanjile gužve u prometu, emisije štetnih plinova kroz ispušni sustav automobila i, naravno, znatno bi se smanjila potrošnja energije, odnosno goriva za automobilske motore.

U sklopu aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj, u nižim razredima osnovne škole organiziraju se Misli na sutra informativno-edukativni školski sati, u kojima se, nakon projekcije animiranog filma, s djecom diskutira o sadržaju, porukama filma te njihovim razmišljanjima i zaključcima o ispravnom načinu korištenja energije. Inicijalne projekcije održane su u školama u Labinu, Dubrovniku i Sisku, a odaziv i reakcije djece ohrabrile su nas da nastavimo s takvim aktivnostima i intenziviramo ih te je tako info-edu sat Misli na sutra održan i u Osijeku, Zadru, Splitu, Bjelovaru, Labinu, Lovranu, Puli, Rijeci, Jastrebarskom, Čazmi, Vinkovcima, Biogradu na Moru... Na projekciji u dubrovačkoj OŠ Marina Getaldića učenicima se čak pridružio i Predsjednik RH Ivo Josipović koji je učenicima poručio kako je upravo briga o okolišu i odgovorno korištenje energije jedan od temelja razvoja hrvatskog društva.

/assets/images/post/39/list/thumb/EE_Dubrovnik_ucionica.JPG

učenicima OŠ MARINA GETALDIĆA se na Misli na sutra školskom satu pridružio i predsjednik Josipović

 
image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prije otvaranja vrata hladnjaka, razmislite što vam je potrebno. Ne držite ih otvorena duže nego je potrebno, te provjerite jeste li ih dobro zatvorili odnosno prijanja li dobro brtva na vratima.