Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Administratorica UNDP-a posjetila Solarni edukacijski centar

Administratorica UNDP-a posjetila Solarni edukacijski centar

Na ceremoniji potpisivanja dva nova projektna sporazuma između Zadarske županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), najviše rangirana dužnosnica koja se bavi pitanjima razvoja pri UN-u iskazala je spremnost za daljnje pružanje pomoći Županiji kako bi ostvarila svoje potencijale ne samo kao turistička destinacija, već i kao centar za inovacije. Administratorica UNDP-a Helen Clark također je posjetila Otočac na Dan grada i primila priznanje Grada za dugogodišnji doprinos razvoju turizma u dolini rijeke Gacke.

Posjetom projektima u Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji započeo je njen četverodnevni posjet Hrvatskoj, gdje će Clark predsjedati godišnjem sastanku stalnih predstavnika UNDP-a iz zemalja Europe, Kavkaza i središnje Azije, koji će okupiti preko 70 vodećih dužnosnika UN-a iz više od 24 zemlje.

Od 2007. godine u suradnji UNDP-a i partnera na području Zadarske županije realizirani su mnogi projekti ukupne vrijednosti nešto više od 12 milijuna $, u području lokalnog razvoja, bioraznolikosti i energetske efikasnosti.  

„Zadarska županija je bila partner u raznolikim projektima koji su svakako u skladu s Milenijskim ciljevima razvoja, koje je 2000. godine usvojila Opća skupština UN-a, od uključivanja i potpore otvaranju radnih mjesta do jačanja gospodarstva na slabije razvijenim područjima," rekao je zadarski župan Stipe Zrilić. „To bi trebalo pridonijeti ravnomjernom razvoju čitavog područja Zadarske županije što, uostalom, i jest naš temeljni cilj." 

Zrilić je potpisao dva sporazuma sa stalnom predstavnicom UNDP-a Louisom Vinton o provedbi sustavnog gospodarenja energijom u Zadarskoj županiji, te o stručnom osposobljavanju za pčelare na području Županije. 

/assets/images/post/1109/list/thumb/signing_agreements_with_zadar_prefect.jpg

Helen Clark, administratorica UNDP-a, Loiusa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj te zadarski župan Stipe Zrilić

„Sporazum o stručnom osposobljavljanju za pčelare dio je većih napora UNDP-a da poljoprivrednicima pruži znanje, vještine i stručnu kvalifikaciju koja im je potrebna kako bi se mogli natjecati na tržištu EU. UNDP je organizirao obuke za stotine poljoprivrednika u područjima poput uzgoja koza i ovaca; uzgoja povrća; te poroizvodnje sira," rekla je Vinton. „Zadarska županija također je mjesto novih inovacija poput pružanja certificirane obuke za nezaposlene u postavljanju i montaži solarnih toplinskih te fotonaponskih sustava , a nekih 100-tinjak solarnih tehničara do sad je završilo tečaj." 

Tijekom razgovora sa Županom, Clark je naglasila usmjerenost UNDP-a na pružanje pomoći lokalnim zajednicama da se udruže i zajedno pripreme projekte koje mogu prijavljivati za sredstva iz fondova EU-a, te ponovila odlučnost UNDP-a da učini sve što može kako u velikim tako i u onim manjim projektima, da podupre napore Županije kako bi ostvarila svoje potencijale, ne samo kao turistička destinacija i proizvođača finih vina, maslinovog ulja i morskih plodova, već i kao centar inovacija. 

„Jučer sam imala priliku kratko posjetiti Zadar i njegovu okolicu, i duboko sam impresionirana potencijalima ove regije – njezinim prirodnim ljepotama, njezinom arhitekturom te raznolikim i kulturnim nasljeđem," rekla je Clark. 

Clark je kasnije posjetila Solarni edukacijski centar Zadarske županije, koji je osnovan uz potporu UNDP-a kako bi omogućio obuku instalatera solarnih sustava da odgovore na sve veću potražnju za obnovljivim sustavima. „Ovo je jedna od mnogih inovacija razvijenih u Zadru za koju sam sigurna da će druge zemlje željeti slijediti taj primjer," komentirala je Clark. „Partnerstvo i uključenosti zajednice koju su naši ljudi iskusili ovdje u Zadru je upravo tajna uspjeha za održivi razvoj. Jedino kad svi uključeni imaju pravo glasa razvojni projekti mogu uroditi plodom."  

Kasnije tijekom dana, Clark je sudjelovala na svečanoj sjednici gradskog Vijeća Grada Otočca, gdje je primila priznanje Grada Otočca za UNDP-ov doprinos razvoju Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda, kao i za dugogodišnji doprinos razvoju cjelokupnog područja Grada Otočca. Clark je primjetila da je Centar izvrstan primjer kako promocija zaštite okoliša i bioraznolikosti – u ovom slučaju kroz vraćanje autohtonih vrsta pastrva i rakova – može biti pokretač i za razvoj "zelenih poslova." 

Clark će nastaviti svoj boravak u Zagrebu, gdje će se susresti s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić i s ministrom branitelja Predragom Matićem Fredom. 

S obzirom na važnost koju UNDP pridaje borbi protiv nasilja nad ženama, Clark će 21. siječnja prisustvovati potpisivanju projekta vrijednog 175.000 američkih dolara, kojim se želi pomoći žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu u ostvarivanju njihovih prava. Sporazum će potpisati Vinton, ministar Matić, predsjednica udruge Žene u Domovinskom Marija Slišković te švicarski veleposlanik u Hrvatskoj, Denis Knobel, s obzirom da švicarska Vlada dijelom financira projekt.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Perilicu rublja odaberite sukladno potrebama vašeg kućanstva i koristite prema uputama proizvođača.