Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Energetska povelja uručena Krapinsko-zagorskoj županiji

_Energetska povelja_ uručena Krapinsko-zagorskoj županiji

U sklopu predstavljanja plana ulaganja u energetsku učinkovitost škola na području Krapinsko-zagorske županije, Jelena Kremenjaš, predstavnica UNDP-a, uručila je Energetsku povelju Anđelku  Ferek – Jambreku, zamjeniku župana Krapinsko-zagorske županije, pritom istaknuvši kako upravo Krapinsko-zagorska županija može biti primjer drugim hrvatskim županijama u području energetske politike. Kremenjaš je pozdravila i sagledavanje ulaganja u energetsku učinkovitost kao mogućnost otvaranja novih radnih mjesta te na napore koje Županija provodi u smanjenu štetnih utjecaja na okoliš.

Na predstavljanju plana investiranja u zagorske škole zamjenik župana, Anđelko  Ferek – Jambrek, naveo je kako je riječ o iznimno vrijednom projektu čiji ukupni iznos prelazi 9 milijuna kuna. Zamjenik Ferek – Jambrek pojasnio je i kako će Europska investicijska banka pomoći ovaj projekt s 1,5 milijuna kuna ukoliko se u školama ostvare minimalne energetske uštede od 30 posto, a da će tako i biti Ferek – Jambrek nimalo ne dvoji. „U vremenu kada cijene plina drastično rastu, više rastu no što padaju, uštede u energentima su itekako bitne. Ono što nas posebno veseli da većina izvođača radova, nakon provedenog javnog natječaja, dolazi s područja naše županije čime će se, vjerujem, omogućiti i dodatno zapošljavanje u sektoru građevine“ – zaključio je zamjenik župana.

Uz projekt energetske učinkovitosti u školama Krapinsko-zagorska županija provodi i niz drugih projekata namijenjenih fizičkim osobama kroz subvencioniranje ugradnje, i to čak do 40 posto investicije, fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije, solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode, pirolitičkih kotlova, kotlova na pelete i geotermalnih dizalica topline. 

Ivan Ištok, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije, podsjetio je kako je naša Županija sa partnerima prva u Hrvatskoj osnovala energetsku agenciju te kako je upravo Krapinsko-zagorska županija prva u Hrvatskoj donijela vlastitu Energetsku strategiju.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Uštede koje je moguće ostvariti korištenjem energetski efikasnih kućanskih aparata ovise o učestalosti uporabe aparata, a kreću se od 100-200 kn godišnje.