Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Otvorena prva hrvatska solarna punionica električnih vozila

Otvorena prva hrvatska solarna punionica električnih vozila

U prostoru jučer otvorenog Solarno-edukacijskog centra u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića na Putu Murvice u Zadru, danas je otvorena i prva solarna punionica električnih vozila u Hrvatskoj. Riječ je o samostalnom projektu ove zadarske strukovne škole pokrenutom prije tri mjeseca. Punionica je vrijedna oko 80 tisuća kuna, a nabavku je financirala Strukovna škola, uz potporu Ministarstva gospodarstva. Punionicu je otvorila dr. Sigrid Jordan, voditeljica GTZ-a njemačkog društva za tehničku suradnju.

„U Hrvatskoj postoji još samo jedna punionica za električna vozila i to u Institutu Hrvoje Požar, ali ovo je prva solarna punionica,“ pohvalio se Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, te nastavio "Njome želimo zaokružiti ovu, za sada uspješnu, priču o obnovljivim izvorima energije. Sva vozila koja se ovdje pune električnom energijom ne samo da dobivaju ekološki čistu energiju, već je i ta energija dobivena na najčišći mogući način, odnosno prikupljanjem solarne energije.“ 

U Zadru trenutačno nema vozila na električni pogon, osim nekoliko vozila gradske Čistoće koja se koriste u prikupljanju komunalnog otpada u staroj gradskoj jezgri.

Punionica je edukativnoga karaktera, ali će osim za potrebe škole biti na raspolaganju i usluzi građanima. 

"Hrvatska kao turistička zemlja nije omogućila našim gostima i iz Europe i svijeta potrebnu infrastrukturu za automobile na električni pogon. Nadam se da će upravo ova punionica biti motiv za sve relevantne institucije da na našim cestama postave što više ovakvih punionica" – rekao je ravnatelj Tihomir Tomčić.

/assets/images/post/565/list/thumb/6fd4d6d0e254b58e518d1be7070704a4_header.jpg

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Samo neka jela zahtijevaju predgrijavanje pećnice. Zapamtite da svakih 10 minuta predgrijavanja pećnice troši 0,06 kWh, što pri učestaloj upotrebi može doprinijeti povećanju vaših računa za el. energiju.