Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Potpisan sporazum o otvaranju Edukacijskog centra obnovljive energije u Varaždinu

Potpisan sporazum o otvaranju _Edukacijskog centra obnovljive energije_ u Varaždinu

Na kolegiju ravnatelja srednjih škola Varaždinske županije potpisan je tripartitni Sporazum o poslovno tehničkoj suradnji između UNDP-a, Varaždinske županije i Elektrostrojarske škole Varaždin s ciljem otvaranja Edukacijskog centra obnovljive energije u Varaždinu. Sporazum su potpisali Varaždinski župan Predrag Štromar, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton i ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos.

Otvaranjem Centra želi se povećati broj educiranih stručnjaka za instalaciju sustava solarnog grijanja i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije te edukacijom i njenim upisivanjem u radnu knjižicu, kao i izdavanjem EU certifikata, utjecati na povećanje zapošljavanja. Nadalje, cilj je i da se korištenjem najbolje moguće postojeće prakse razviju programi cijeloživotnog učenja u području obnovljivih izvora energije za sve polaznike u sustavu školstva Varaždinske županije (od vrtića, osnovnih škola, srednjih škola, visokoškolskih institucija do obrazovanja odraslih). Također, cilj je i informirati građane i utjecati na povećanje potražnje za korištenjem obnovljivih izvora energije i mjera energetske efikasnosti. 

U sklopu suradnje UNDP se obvezao da će u suradnji s tvrtkama-partnerima projekta Sustavno gospodarenje energijom (SGE) u gradovima i županijama u Hrvatskoj opremiti Info centar demonstracijskom opremom i informativnim brošurama. Također, provest će se edukacija nastavnog i tehničkog osoblja u školama Varaždinske županije te budućih stručnjaka u Info centru o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, odnosno te će osobe pohađati Tečaj za energetske savjetnike. Nadalje, pružit će tehničku pomoć i stručno savjetovanje u izradi promotivnih materijala (letaka, plakata) te kod izrade internet stranice Centra. Koordinator aktivnosti je Varaždinska županija. 

U sklopu ove suradnje 10. siječnja 2012. godine, u Varaždinu će se održati 28. Tečaj za energetske savjetnike za ravnatelje i nastavnike srednjih tehničkih škola Vraždinske županije koje su obuhvaćene ovim programom. 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prije otvaranja vrata hladnjaka, razmislite što vam je potrebno. Ne držite ih otvorena duže nego je potrebno, te provjerite jeste li ih dobro zatvorili odnosno prijanja li dobro brtva na vratima.