Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Radionica Korisni EE savjeti za nastavnike šibenske OŠ Jurja Dalmatinca

Radionica _Korisni EE savjeti_ za nastavnike šibenske OŠ Jurja Dalmatinca

U OŠ Jurja Dalmatinca u Šibeniku danas je održana edukacijsko-motivacijska radionica Korisni EE savjeti o uštedi energije u zgradarstvu za nastavno osoblje ove obrazovne institucije.

Koordinatorica SGE projekta za sjevernu Dalmaciju, Jelena Atlić McColgan ukratko je predstavila aktivnosti koje su se provele u Gradu Šibeniku u sklopu SGE projekta te naglasila važnost provođenja sustavnog gospodarenja energijom.

Grad Šibenik već neko vrijeme prati potrošnju energije u nekoliko svojih objekata redovito bilježeći i unoseći tjednu i mjesečnu potrošnju svih energenata u Informacijski sustav za gospodarenje energijom. Ubrzo se sprema i druga radionica za krajnje korisnike kako bi se potrošnja upisivala u Informacijski sustav za gospodarenje energijom u svrhu kontrole.

Skrenuta je pažnja na stanje vodnih resursa u Hrvatskoj i svijetu te predloženi jednostavni savjeti za uštedu tog energenta. Saznalo se da se najveće uštede mogu očekivati potpunom toplinskom izolacijom pročelja objekta te kompletnom zamjenom vanjske stolarije. Na ovaj način ostvaruju se uštede u rasponu od 40-70% na godišnjoj razini.

Radionicu je nastavila asistentica na projektu, Lana Hudetz koja je navela savjete i jednostavne mjere za uštedu električne energije u domovima, bilo da je riječ o sustavu rasvjete, grijanja, hlađenja ili za korištenje energije za rad elektronskih urađaja. 

Održavanjem ovakvih radionica želi se promijeniti svijest o energetskoj efikasnosti. Iskustva su pokazala da samo promjenom ponašanja očekivane uštede energije mogu biti od 5-10% na godišnjoj razini.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Zamijenite neefikasnu stolariju novom, energetski efikasnom - prozorima sa izo staklima i low e premazom ili zalijepite posebne folije za stakla, a oko prozora izolacijsku brtvenu traku te izolirajte kutije za rolete.