Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Sedma ISGE radionica za obrazovne institucije ZD županije

Sedma ISGE radionica za obrazovne institucije ZD županije

Danas je u Osnovnoj školi Poličnik u Poličniku održana sedma u nizu ISGE edukacijskih radionica za krajnje korisnike objekata u vlasništvu Zadarske županije. Radionica je bila namijenjena zaposlenicima obrazovnih institucija na području Županije te je prisustvovalo 15 odgovornih osoba. Ovaj tip radionica održava se u manjim skupinama kako bi se tehničko osoblje kvalitetno educiralo za praćenje potrošnje energenata u njihovim objektima na mjesečnoj i tjednoj razini.

U uvodnom dijelu radionice prisutnima je Lana Hudetz, asistentica na EE projektu pojasnila sve o aktivnostima SGE projekta na području Županije kao i smisao ISGE sustava te koristi od njegove primjene. Drugi dio radionice bio je interaktivan i vodio ga je Goran Hudetz, tehnički asistent. U drugom dijelu su demonstrirane konkretne mogućnosti ISGE sustava, te su polaznici u sustav samostalno unosili podatke o mjesečnoj potrošnji (račune). 

Županijski EE tim analizirat će podatke o potrošnji energenata te na osnovu njih planirati energetiku za narednu godinu te izrađivati planove i programe za poticanje energetske efikasnosti, što je prema ZUKE-u te u skladu sa Nacionalnim Programom i Nacionalnim Akcijskim Planom energetske učinkovitosti RH i dužnost javnog sektora. Također je o tome potrebno redovito izvještavati nadležno Ministarstvo kao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Međutim, još jedna važna prednost ovakvog praćenja potrošnje je i mogućnost brzog uočavanja svih nepravilnosti u korištenju energije (puknuće cijevi, prevelika potrošnja električne energije, energenata za grijanje) te mogućnost pravovremenog djelovanja kako bi se spriječila nepotrebna potrošnja. 

 

 

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prilikom adaptacije fasade, ugradite toplinsku izolaciju. Dodatni troškovi su manje od 200 kn/m2 (ovisno o vrsti i debljini), što može činiti od 20-40% ukupnih troškova adaptacije fasade.