Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

U Gospiću otvoren EE info ured

U Gospiću otvoren EE info ured

U Kulturno informativnom centru Gospić danas je svečano otvoren EE info ured, namijenjen informiranju i educiranju građana o mjerama energetske efikasnosti koje mogu primjeniti u svom vlastitom domu ili uredu. Edukacija građana jedan je od koraka provedbe projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj (SGE). 

Voditeljica gradskog EE info ureda Ivana Fabijan, svečano je otvorenje započela pojašnjenjem značenja termina energetska efikasnost. “Energetska efikasnost nije štednja već predstavlja korištenje manje količine energije za obavljanje istih funkcija uz povećanje kvalitete života i eliminaciju nepotrebne potrošnje. EE info ured bit će na raspolaganju građanima za njihove upite o tome kako efikasnije koristiti energiju, koje EE sustave upotrijebiti, na što paziti prilikom projektiranja kuće ili adaptacije, kao i za mnoštvo drugih korisnih savjeta, stoga se nadamo kako će građani tu mogućnost znati prepoznati i iskoristiti. Naime, energetska efikasnost prvenstveno je stvar svijesti ljudi i volje za promjenom navika, a ne kompleksnih tehničkih rješenja.” zaključila je Fabijan, napominjući kako će info ured građanima biti otvoren srijedom od 8-14 sati.  

Gradonačelnik Petar Krmpotić je u svom pozdravnom govoru najavio nove gradske projekte: “Grad Gospić se u SGE projekt uključio u listopadu 2011. godine i u sklopu njegove provedbe je oformljen EE tim i educirani svi članovi tima, koji već neko vrijeme redovito sakupljaju račune za energente za naša 24 objekta i unose podatke u Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE). Također, moderniziran je i dio javne rasvjete te je napravljen energetski pregled zgrade Gradske uprave koja je dobila svoj energetski certifikat, a pri kraju godine će to dobiti i ostale zgrade u vlasništvu Grada, u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). S njima u suradnji ćemo uskoro objaviti i natječaj za sufinanciranje zamjene kotlova sa lož ulja na pelete u kućanstvima. Ovim otvaranjem EE info ureda cilj nam je energetsku efikasnost još više približiti našim građanima i biti im kvalitetan izvor informacija odnosno pružiti potrebne savjete kako bi i oni živjeli kvalitetnije uz manje režijske troškove.”

„Grad Gospić pokazao se kao odličan partner u provedbi SGE projekta te bih ovom prilikom osim EE tima posebno pohvalila tehničko osoblje odnosno domare, jer oni predstavljaju važnu kariku u sustavnom gospodarenju energijom.” rekla je Jelena Atlić McColgan, voditeljica regionalne provedbe EE projekta, UNDP Hrvatska. “Samom promjenom načina korištenja energije, moguće je očekivati uštede na energentima od 5-10% i te uštede su već vidljive u desetak gradskih objekata. Potencijal ušteda seže čak do 230 tisuća kuna za 24 gradska objekta te se nadam kako će ovaj pozitivan primjer Gradske uprave dodatno motivirati i građane na efikasnije korištenje energije i u kućanstvu. Upravo javni sektor je taj koji treba predvoditi u odgovornom korištenju energenata, koje zatim rezultira financijskim uštedama, zaštitom okoliša te smanjenjem emisija CO2 u atmosferu. “ zaključila je McColgan podsjetivši kako građani informacije uvijek mogu dobiti i na UNDP-ovoj internet stranici te besplatnom info telefonu 0800 200 170, radnim danom od 9-17h. 

/assets/images/post/1212/list/thumb/EE info ured Gospic_V.JPG

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • LED žarulje predstavljaju najefikasniju rasvjetu - traju dulje čak i od fluorokompaktnih te imaju dulji radni vijek i manju potrošnju energije.