Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

U Puli održan Info dan o energetskoj efikasnosti

U Puli održan _Info dan o energetskoj efikasnosti_

Grad Pula i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) danas su za građane Pule na Trgu Portarata održali Info dan o energetskoj efikasnosti (EE info dan). EE info dan organiziran je kao jedna od aktivnosti SGE projekta u suradnji s tvrtkama-partnerima projekta, a namijenjen je edukaciji i informiranju građana o dostupnim proizvodima i sustavima za povećanje energetske efikasnosti.

EE info dan uključivao je izložbu info vozila vodećih proizvođača energetski efikasne opreme: Buderus, Centrometal, Vaillant i Viessmann te EE demo mobil Grada Osijeka te informativne materijale i modele tvrki Bosch, Brunata i Rockwool.  Također, građanima su na raspolaganju bili i energetski savjetnici SGE projekta kako bi ih besplatno savjetovali o konkretnim mjerama koje je moguće primijeniti u domu, uredu odnosno građevinskom objektu kako bi trošili manje energije, uštedjeli novac te proizveli manje emisije CO2 u atmosferu. 

/assets/images/post/570/list/thumb/EE info dan Pula 2.JPG„U sustavnoj provedbi informiranja i educiranja građana o energetskoj učinkovitosti i komplementarnoj primjeni obnovljivih izvora energije, EE info-dani predstavljaju krunu tih informativno-edukativnih aktivnosti jer omogućavaju građanima uvid u široki raspon tehnoloških rješenja i vrhunskih proizvoda vodećih svjetskih proizvođača. Posebnost je info-dana što sva ova tehnološka rješenja i proizvodi dolaze građanima na trgove i šetnice u njihovo slobodno vrijeme, umjesto da građani moraju odvojiti vrijeme za obilazak izložbenih salona i info-centara. No, info-dani ne mogu se održavati svakodnevno i važno je da postoje stalne točke informiranja građana, kojih je u Hrvatskoj, u okviru aktivnosti poticanja energetske učinkovitosti, uspostavljeno već gotovo 100 u brojnim gradovima diljem Hrvatske. To ukazuje na sustavan i promišljen pristup koji Hrvatsku čini regionalnim liderom u promicanju energetske učinkovitosti.“ rekao je Zoran Bogunović, koordinator marketinga i komunikacija projekta “Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj”, UNDP Hrvatska.

Pozdravnim govorom građanima se obratio i Boris Miletić, gradonačelnik Grada Pule: „Cijeli planet Zemlja osjeća klimatske promjene te bih naveo za primjer činjenicu da je u našem gradu količina oborinskih voda daleko viša u usporedi sa proteklim godinama. Upravo iz želje da aktivno sudjelujemo i doprinesemo smanjenju klimatskih promjena, Grad Pula se uključio u projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama krajem 2009. godine. Cilj projekta je smanjiti potrošnju za energente u zgradama kojima Grad gospodari, kroz promjene ponašanja svih korisnika zgrada te kroz investicije u mjere energetske efikasnosti.  U tom kratkom periodu, osnovali smo EE tim i poduzeli sve potrebne akcije za provođenje aktivnosti projekta na svih 40 objekata u vlasništvu grada.“

Anita Klanac, koordinatorica SGE projekta za Istarsku županiju pohvalila je napore Grada Pule u provođenju SGE projekta. „EE tim Grada Pule vrlo je efikasan i  koordinira ravnatelje, tehničko osoblje kao i zaposlenike Gradske uprave kako bi postigli što veće uštede energenata uz još kvalitetnije uvjete boravka u objektima. Sukladno tome provedene su radionice u kojima su educirani zaposlenici uprave kako malim korekcijama svog ponašanja mogu utjecati na smanjenje potrošnje energenata, svi ravnatelji i tehničko osoblje educirani su o energetskoj efikasnosti, te su za svih 40 zgrada napravljeni preliminarni energetski pregledi i podaci su uneseni u ISGE sustav. Provođenje ostalih mjera energetske efikasnosti za koje su potrebne veće investicije ovisit će o stanju gradskog proračuna.“ zaključila je Klanac.

/assets/images/post/570/list/thumb/EE info dan Pula 3.JPG

 

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Ugradbeni hladnjaci u stražnjem dijelu gdje se oslobađa toplina imaju lošiju cirkulaciju zraka te će stoga trošiti više energije za postizanje i održavanje određene temperature u hladnjaku.