Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

U Splitu održana radionica o osnivanju registra zgrada

U Splitu održana radionica o osnivanju registra zgrada

Danas je u sklopu SGE projekta u Velikoj vijećnici Grada Splita održana radionica o osnivanju registra javnih objekata Grada Splita, namjenjena ravnateljima objekata u vlasništvu Grada Splita te zgrada financiranih iz njihovih proračuna.

Prisutne su pozdravili Božidar Čapalija, zamjenik gradonačelnika i Ana Jerkunica, stručna suradnica Splitske razvojne agencije. Sandro Nižetić, suradnik na projektu Sustavnog gospodarenja energijom u gradovima i županijama u RH, osim osnovnih podataka o SGE-u, detaljnije je predstavio ciljeve i svrhu projekta te objasnio tehničke i energetske detalje koji će se tražiti u idućoj fazi projekta na nivou uključenih objekata. Objašnjeno je kako će rezultat prikupljanja podataka za registar biti detaljan i sistematiziran popis svih objekata kako onih u vlasništvu tako i objekata financiranih iz proračuna Grada Splita. Također, najavljen je i sljedeći korak u projektu koji slijedi dovršetak prikupljanja podataka, a to su energetski pregledi zgrada nakon kojih će se moći dati prijedlozi mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti te obnovu objekata.

Na radionici je sudjelovalo gotovo 30 ravnatelja osnovnih škola, muzeja, knjižnica i kazališta, u kojima će se prikupljati podaci vezani uz praćenje potrošnje energenata. 

Grad Split se potpisivanjem Energetske povelje i Pisma namjere te organizacijom Radionice za ravnatelje institucija, aktivno priključio nastojanjima da svojim djelovanjem doprinese zaštiti okoliša, promicanju gospodarenja energijom, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a sve s ciljem smanjenja ovisnosti o sve skupljim energentima i što je još važnije smanjenja onečišćenja okoliša.


image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Koristite električne grijače za vodu i to one s automatskim isključivanjem, jer je zagrijavanje vode brže i učinkovitije od zagrijavanja u posudi na električnom štednjaku.