Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Za građane Drniša otvoren EE info ured

Za građane Drniša otvoren EE info ured

U zgradi Gradske uprave Grada Drniša danas je otvoren Info ured za energetsku efikasnost (EE info ured), namijenjen informiranju i educiranju građana o mjerama energetske efikasnosti koje mogu primjeniti u svom vlastitom domu ili uredu. Edukacija građana jedan je od koraka provedbe projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj (SGE), u koji se Grad Drniš uključio u prosincu 2012. godine potpisivanjem Pisma namjere sa UNDP-om.  Drniški EE info ured nalazi se u prizemlju Gradske uprave na adresi Trg kralja Tomislava 1, a voditeljicom info ureda je imenovana Grozdana Čevid, inače viši stručni referent za prostorno planiranje. Ured će za upite građana i besplatno savjetovanje biti dostupan utorkom od 8:30-10 sati.

Prilikom svečanog otvorenja, gradonačelnik Josip Begonja je u svom pozdravnom govoru pohvalio trud djelatnika stručnih službi koji se kontinuirano educiraju za provođenje sustavnog gospodarenja energijom te će sada svoja znanja moći podijeliti i sa građanima. Također je iskoristio priliku kako bi najavio i nove gradske projekte koji se tiču energetske efikasnosti: “Grad je na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) aplicirao dva projekta za ugradnju solarnih toplinskih kolektora, a u tijeku je realizacija jednog projekta ugradnje toplinske izolacije. Planiramo i dalje poticati sve programe u pravcu prije svega energetskog certificiranja objekata, a zatim i energetske efikasnosti općenito.” zaključio je. 

Jelena Atlić McColgan, voditeljica regionalne provedbe EE projekta, UNDP Hrvatska pojasnila je kako sustavno gospodarenje energijom danas postaje nužno i kako se na taj način osigurava racionalno korištenje financijskih i energetskih resursa. “SGE projekt aktivno se provodi u 85 gradova i 16 županija koji su uspostavili svoje EE timove i prate potrošnju energenata putem nacionalnog Informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE). Jedan od tih gradova je i Drniš, koji radi na uspostavljanju Registra zgrada u svom vlasništvu te planira početi s redovitim praćenjem potrošnje. Upravo javni sektor je taj koji treba predvoditi u odgovornom korištenju energenata, koje zatim rezultira financijskim uštedama, zaštitom okoliša te smanjenjem emisija CO2 u atmosferu. “ zaključila je McColgan podsjetivši kako građani osim u lokalnom EE info uredu potrebne informacije uvijek mogu dobiti i na UNDP-ovoj internet stranici te besplatnom info telefonu 0800 200 170, radnim danom od 9-17h. 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Kupujte veća pakiranja proizvoda koje redovito koristite. Za proizvodnju jedne boce od 1,5 l potroši se manje energije nego za 3 boce od 0,5 l. Također, proizvodi se i manje otpada.