Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Za zadarske osnovnoškolce održana radionica Mini solarni sustavi

Za zadarske osnovnoškolce održana radionica _Mini solarni sustavi_

U sklopu pilot projekta Zeleni ured u zadarskim osnovnim školama danas su učenici viših razreda OŠ Stanovi sudjelovali na interaktivnoj radionici Mini solarni sustavi. Radionicu su održali djelatnici UNDP-a odnosno EE regionalnog ureda Zadar, Jelena Atlić McColgan i Goran Hudetz.

Školi je poklonjen mini solarni sustav sa svim radnim komponentama te ostali edukacijski materijali za uspostavu Zelenog ureda. Solarni sustav će koristiti nastavnici tehničkog odgoja te na konkretnom primjeru educirati odnosno povećavati svijest o obnovljivim izvorima energije i prednostima korištenja takvih sustava u borbi za očuvanje okoliša, odnosno smanjenju emisija CO2.

/assets/images/post/1196/list/thumb/mini solari 3.JPGHrvatska se obvezala do 2020 za 20% smanjiti potrošnju energije, za 20% povećati udio obnovljivih izvora energije i za 20% smanjiti emisije CO2. Geografski položaj Hrvatske za korištenje solarnih sustava je idealan s obzirom da ima velik broj sunčanih dana u godini, što osigurava povrat investicija u takve sustave od 3 do 5 godina.

Trenutno su solarni sustavi pristupačniji građanima, jer im se omogućuje sufinanciranje u visini od cca 60%. Grad Zadar i Zadarska županija redovito objavljuju natječaje za poticanje korištenja solarne energije u kućanstvima uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

/assets/images/post/1196/list/thumb/mini solari 1.JPG

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Preporučena debljina toplinske izolacije na kosom krovu je od 16 do 20 cm. Izolaciju je potrebno postaviti u dva sloja - jedan sloj između rogova, a drugi sloj ispod rogova, kako bi se spriječili toplinski mostovi.