Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Daljinsko očitanje i EE panel

Daljinsko očitanje

Sustav daljinskog očitanja potrošnje energije trenutno je instaliran i funkcionalan na 41 lokaciji diljem RH. Mjera daljinskog očitanja provodi se tako da se na objektu instalira mjerna i komunikacijska oprema, koja omogućava automatsko i daljinsko povezivanje objekta s Informacijskim sustavom za gospodarenje energijom (ISGE).

U drugoj projektnoj godini HIO programa je kao pilot projekt osmišljensustav daljinskog očitanja potrošnje energenata  i uveden na 20 lokacija (15 u Zagrebu, 2 u Splitu, po 1 u Lepoglavi, Osijeku i Rijeci). Dobra praksa automatiziranja praćenja potrošnje vode i energije odmah je dala i izvrsne rezultate po pitanju ušteda, te su na temelju pravovremene informacije uočena puknuća vodovodnih cijevi (KB Dubrava i Kaznionica u Lepoglavi). Provedene mjere uz minimalnu investiciju osiguravaju godišnje smanjenje troškova za vodu od 2.000.000 kn godišnje. 

Uz konzervativnu procjenu o smanjenju potrošnje energije od 5% na lokacijama na kojima je instaliran sustav daljinskog očitanja zbog kvalitetne satne informacije o potrošnji i edukacije krajnjih korisnika putem EE panela, jednostavan period investicije u sustav daljinskog očitanja manji je od godinu dana.

U trećoj projektnoj godini HIO programa, sustav je instaliran na još 16 dodatnih lokacija (11 u Zagrebu, po 1 u Rijeci, Opatiji, Lovranu, Puli i Rovinju).

U četvrtoj projektnoj godini HIO programa, sustav je instaliran na još 5 lokacija.

S obzirom da je sustav instaliran na  41 lokaciju, daljnji korak u gospodarenju energijom definitivno je nadogradnja sustava za potrebe upravljanja potrošnjom energije, kako bi se omogućile daljnje uštede energije i novca. Kada se aktivno pristupi automatiziranju pojedinih sustava potrošnje energije na objektu, svjetska praksa pokazuje da se ostvaruju uštede na razini 20-30%.

/assets/images/post/60/list/thumb/Sustav-daljinskog-ocitanja-potrosnje.png 

Shematski prikaz izvedbe sustava daljinskog očitanja potrošnje energije

 

EE panel

Informacije o potrošnji električne i toplinske energije te prirodnog plina i vode prikupljeni sa mjernih mjesta nakon obrade u ISGE sustavu prikazuju se na edukacijsko-informacijskom panelu - EE panelu.

EE panel korisnicima pruža uvid u trenutno stanje svakog brojila te daje informaciju o dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj potrošnji svakog energenta, kao i godišnji trošak po zaposleniku izražen naturalno, financijski i u količini proizvedenog ugljičnog dioksida. Uz informacije o potrošnji, na EE panelu se prikazuju i praktični savjeti primjenom kojih zaposlenici osobno mogu pridonijeti smanjenju potrošnje energije.

Smještanjem monitora na uočljivo mjesto na ulazu u pojedine objekte postiže se svjesnost zaposlenika i korisnika prostora o stvarnoj potrošnji energenata te važnosti energetski efikasnog ponašanja.

 
/assets/images/post/60/list/thumb/eepanel1.jpg /assets/images/post/60/list/thumb/eepanel2.jpg

 Izvedba EE panela na objektu Ministarstva financija

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prije otvaranja vrata hladnjaka, razmislite što vam je potrebno. Ne držite ih otvorena duže nego je potrebno, te provjerite jeste li ih dobro zatvorili odnosno prijanja li dobro brtva na vratima.