Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Održana druga u nizu ISGE radionica za obrazovne institucije Šibensko-kninske županije

 Održana druga u nizu ISGE radionica za obrazovne institucije Šibensko-kninske županije

Danas je u gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku održana druga u nizu ISGE edukacijskih radionica za krajnje korisnike objekata u vlasništvu Šibensko-kninske županije. Ovaj tip radionica se održava u manjim skupinama jer nam je želja kvalitetno educirati tehničko osoblje za praćenje potrošnje energenata u njihovim objektima. Riječ je o unosu mjesečne i tjedne potrošnje, što je i cilj SGE projekta kako bi se redovito provodila kontrola potrošnje. Na taj način sve nepravilnosti u korištenju energije (puknuće cijevi, prevelika potrošnja električne energije, energenata za grijanje) mogu se u vrlo kratkom vremenu uočiti te djelovati.

Županijski EE tim će analizirati podatke potrošnje energenata te na osnovu njih planirati energetiku za narednu godinu te izrađivati planove i programe za poticanje energetske efikasnosti. Redovito će se izvještaji slati nadležnom Ministarstvu i Fondu u skladu sa Zakonom o energetskoj efikasnosti u neposrednoj potrošnji (NN 152/08) te Nacionalnim Programom i Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti RH. 

U uvodnom radionice dijelu Lana Hudetz, asistentica na EE projektu za područje sjeverne Dalmacije pojasnila je smisao ISGE sustava te koristi od njegove primjene, dok su u drugom dijelu radionice Goran Hudetz i Niko Balov, tehnički asistenti, demonstrirali konkretne mogućnosti ISGE sustava. Također, prisutni su samostalno unosili račune za energente uz asistenciju predstavnika SGE projekta. Na radionici je prisustvovalo devet odgovornih osoba iz školskih ustanova.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Korištenjem posebne ručice tuša s unutarnjom aeracijom i skraćivanjem prosječnog vremena tuširanja s 9 na 7 minuta, moguće je godišnje uštedjeti oko 40 000 l vode.