Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Radionica o registru javnih zgrada u vlasništvu Varaždinske županije

Radionica o registru javnih zgrada u vlasništvu Varaždinske županije

U sklopu SGE projekta, u Varaždinu je održana radionica o registru javnih zgrada namijenjena tehničkom osoblju javnih zgrada u vlasništvu Županije. Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, znanost i sport, mr.sc. Miroslav Huđek predstavio je dosadašnje projekte povećanja energetske učinkovitosti koje je Županija provodila samostalno ili u suradnji s UNDP-om. 

Svrhu i ciljeve projekta prezentirao je voditelj SGE projekta za Sjeverozapadnu Hrvatsku mr.sc. Vladimir Kalinski. U praktičnome dijelu radionice, Branislav Hartman, asistent EE projekta te voditelj Ureda za gospodarenje energijom Varaždinske županije, Nikola Kučiš predstavili su registar javnih zgrada, Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE) te način ispunjavanja obrazaca s podacima o javnim zgradama.

Rezultat prikupljanja podataka za Registar bit će sustavan popis svih objekata koji su u vlasništvu Varaždinske županije. Nakon što se prikupe svi potrebni podaci, počet će se sa tjednim praćenjem potrošnje energenata i vode, uz pomoć kojih će se odrediti prioriteti energetskih pregleda zgrada te prijedlozi mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti objekata.

Uloga tehničkog osoblja javnih zgrada ključna je u osnivanju Registra, jer će upravo oni preciznim ispunjavanjem upitnika o općim, tehničkim i energetskim svojstvima svojih zgrada doprinjeti točnosti Registra – koji je osnova dobrog gospodarenja nekretninama i energijom. 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Zimski vrt omogućuje dodatno iskorištavanje sunčeve energije. Naime, nagib sjenila na krovu zimskog vrta propušta nisko zimsko sunce, time omogućavajući zagrijavanje prostora.