Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Energetske povelje županu Varaždinske županije i gradonačelnicima pet gradova

_Energetske povelje_ županu Varaždinske županije i gradonačelnicima pet gradova

Voditelj nacionalnog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, dr.sc. Zoran Morvaj uručio je danas primjerak Energetske povelje varaždinskom županu dr. sc. Zvonimiru Sabatiju, gradonačelniku Novog Marofa Zdravku Maltaru, gradonačelniku Lepoglave Marijanu Škvariću, gradonačelniku Ludbrega Ivanu Lončariću, gradonačelniku Varaždinskih Toplica Dragutinu Kranjčevu i članu ivanečkog gradskog poglavarstva Mariju Habeku, koje su potpisali predstavnici svih hrvatskih gradova i županija.

"Svojim potpisom na povelju, hrvatski župani i gradonačelnici izražavaju političku volju regionalnih i lokalnih zajednica da se sustavno radi na energetskoj efikasnosti. Inače, više od 50% hrvatskog stanovništva živi u gradovima gdje se troši 60% energije. U našoj je zemlji udio energije u BDP-u čak 20% pa te brojke dovoljno dobro pokazuju koliko je važno raditi na energetskoj efikasnosti," rekao je Zoran Morvaj, istaknuvši posebno kako je Varaždinska županija predvodnik u provođenju SGE projekta.

Varaždinski župan dr.sc. Zvonimir Sabati rekao je kako Varaždinska županija još od 2003. godine provodi projekte energetske efikasnosti. U svibnju prošle godine osnovan je Ured za gospodarenje energijom koji je u Varaždinskoj županiji energetski ocjenjivao 36 škola. Napravljen je registar svih zgrada koje se ocjenjuju i promatraju, uveden informacijski sustav za gospodarenje energijom, a do sada napravljene uštede smanjile su troškove za energiju 10-15%. Inače, nakon što je završen projekt Future public energy koji je financiran iz EU fondova, u Varaždinskoj županiji krajem idućeg mjeseca započinje implementacija projekta Ispitivanje potencijala obnovljivih izvora energije kojeg provodi Ured za gospodarenje energijom.

 

Preuzeto sa: www.varazdinska-zupanija.hr

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Sustav ventilacije je nužan u pasivnoj kući, pri čemu je obavezna ugradnja rekuperatora ili regeneratora topline kojim se koristi toplina iz otpadnog zraka kako bi se ugrijao svježi zrak.