Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

AlterED na Eko rock festivalu Desant na Drvar

AlterED na Eko rock festivalu _Desant na Drvar_

Kako izgleda kad se uz pomoć solarne energije peče, kuha povrće ili kava? Kad se uz pomoć praznih limenki grije kuća, a staro vrtno crijevo iskoristi kao solarni grijač vode? Osmi po redu Eko rock festival Desant na Drvar ove godine bio je pravo poprište inovacija u području solarne energije. 

Festival Desant na Drvar podržao je Program za razvoj Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini te im se pridružio i tim hrvatskih UNDP-ovih stručnjaka okupljenih u projekt alternativne edukacije - AlterED

Pioniri BiH scene, Tuzlanska udruga Centar za razvoj i podršku (CRP) u sklopu festivala su prezentirali desetke inovativnih pristupa korištenja solarne energije uz minimalne investicije. Kroz dva dana trajanja, u sklopu festivala se u popodnevnim satima mogla pogledati izložba solarne opreme, dok su večeri bile rezervirane za glazbeni dio s glavnim zvijezdama Rambom Amadeusom i Atheist Rapom. Crnogorski umjetnik Rambo Amadeus, koji je ujedno i kum festivala, festivalu je poklonio solarni pekač,a fotonaponski panel je napajao motor koji je okretao ražanj za pečenje. AlterED tim je podršku pružao kuhanjem solarne kave, svirkom, razmjenom ideja te razvojem ideja za nove projekte s prisutnim inovatorima. 

Zanimljivost je i to kako je festival ujedno obilježio početak projekta kojim će 50 BiH kućanstava koja nisu spojena na mrežu dobiti solarni sustav za autonomnu opskrbu energijom – električnu i toplinsku energiju iz fotonaponskog, hibridnog i toplinskog sustava.

/assets/images/post/1222/list/thumb/AlterED_Desant na Drvar_V.JPG

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prilikom izbora pećnice, birajte one s ventilatorom jer su energetski učinkovitije te su u mogućnosti uštedjeti od 10-15% energije.