Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

EE projekt podržao OŠ Prelog u međunarodnom ekološkom projektu

EE projekt podržao OŠ Prelog u međunarodnom ekološkom projektu

Nakon posjeta EE info centru Prelog, ravnateljica OŠ Prelog Nina Lesinger, voditeljica projekta prof. Maja Izabela Lesinger i učenica Neva Novak, urednica lista FIJOLICA danas su posjetile i EE projekt kako bi se dodatno informirale o energetskoj efikasnosti te preuzele informativno-edukativne brošure projekta u svrhu dodatnog informiranja svojih sugrađana. Naime, OŠ Prelog prvi put se uključila u međunarodni ekološki projekt European schools for a living planet te je razvila vlastiti projekt koji ima za cilj prikupiti podatke, informirati i educirati učenike i sugrađane o svjetlosnom onečišćenju u gradu, te predstaviti praktične ideje kako ga smanjiti.

Projekt pod nazivom Prelog, grad koji čuva svoje svjetlo (engl. Light Saving City of Prelog) sastojat će se od edukacijskih prezentacija, kreativnih eko radionica, nagradnih igara, aktivističkih akcija, javnog informiranja putem letaka, predavanja, radio i tv emisija, te izložbi u školi.

Članovi projektnog tima - tzv. Svjetlosni odred (engl. The Light Squad): učenici Ivona Marciuš, Nives Košak, Alen Patafta, Željka Malek, Iva Marciuš, Marko Štefan, Nives Hošnjak, Ivona Jelačić, Lucija Naranđa i Dino Novak.

Napredak i aktivnosti projekta moguće je pratiti na Facebook stranici projekta pod nazivom LIGHT SAVING CITY OF PRELOG kao i na službenom blogu ESFALP projekta.

 

Organizatori projekta European schools for a living planet (ESFALP) su Svjetska zaklada za zaštitu prirode (WWF) i ERSTE fondacija, a cilj je osvijestiti mlade ljude da svaka osoba može doprinijeti očuvanju okoliša i većoj kvaliteti života budućih naraštaja. Na pripremnoj edukaciji u austrijskom mjestu Illmitzu od 22. do 27. listopada 2012. sudjelovalo je više od 60 profesora i učenika iz devet zemalja: Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Ukrajine. Osnovnu školu Prelog predstavljale su knjižničarka Maja Lesinger i učenica 8.b razreda Maja Kos. Osim njih, na edukaciji su bile još tri škole iz Hrvatske, od kojih su dvije iz Međimurja: Gimnazija J. Slavenskog i Osnovna škola Nedelišće. Zadatak svake škole je bio osmišljavanje vlastitog projekta na kojem će raditi sljedećih šest mjeseci. Predstavljanje radova i proglašenje pobjednika (kojeg biraju učitelji i učenici) održat će se u lipnju 2013. godine u Rumunjskoj, a pobjednici dobivaju nagradno sudjelovanje u WWF kampu u Rumunjskoj u trajanju od tjedan dana.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Energija za proizvodnju i pakiranje te metan koji nastaje na odlagalištima otpada doprinose emisiji stakleničkih plinova u atmosferu, stoga sortirajte otpad, odlažite ga na predviđena odlagališta i kupujte veća pakiranja proizvoda.