Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Inženjeri UNDP-a na pulskom Seasplash festivalu educirali o solarnoj energiji

Inženjeri UNDP-a na pulskom Seasplash festivalu educirali o solarnoj energiji

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog predstavljanja koncepta i projekata UNDP-a na području solarne energije i energetske efikasnosti na festivalima Terraneo i KinoOkus, priča se nastavlja i ove godine. Naši inženjeri Robi i Marko, uz pojačanje - grafičkog inženjera Bojana, nastavljaju nekonvencionalnu promociju solarne energije na glazbenim festivalima s projektom alternativne edukacije - AlterED. AlterED tim je tako posjetio i Seasplash festival u uvali Štinjan kraj Pule, kojem je (kao i većini drugih festivala te vrste) potrebna proizvodnja energije na lokaciji. Festival je osmišljen kao ekološki osviještena manifestacija, pa većina posjetitelja spava u kampu pokraj pozornica, a podržava se i promovira odvojeno sakupljanje otpada koji se kasnije reciklira. Ipak, za proizvodnju električne energije koriste se stari dizel agregati. 

/assets/images/post/1217/list/thumb/AlterED_Seasplash2013_punjenje mobitela.JPGAlterED je zahvaljujući svojim fotonaponskim sustavima (ovaj puta ojačanim s 240 W fotonaponskim panelom i baterijama 430 Ah doniranim od tvrtke Bosch) koristio energiju sunca kako bi električnom energijom opskrbio hladnjak (pod sloganom: Ohladite piće na suncu!), rasvjetu, sustav za punjenje mobitela (cijelo vrijeme se istovremeno punilo dvadesetak mobitela), prijenosna računala i slično. Također, fotonaponski sustav napajao je zvučni sustav na kojima su dva DJ-a puštala glazbu (snage 500 W), a pozornicu za tu prigodu je osvjetljavala samodostatna solarna svjetiljka donirana od firme UTE Uljanik. Preko dana su za zainteresirane posjetitelje održane radionice solarnoga kuhanja i izrade solarnih kuhala pa se nekolicina sudionika počastila solarnom kavom i objedom koji su spremili uz pomoć energije sunca.

/assets/images/post/1217/list/thumb/AlterED_Seasplash2013_spajanje sustava.JPG 

Sretnete li ovog ljeta naše inženjere na festivalima, svakako posjetite njihovu Kuću sunca, razgledajte solarnu opremu i saznajte sve što vas je oduvijek zanimalo o energetskoj efikasnosti i solarnoj energiji!

 

Galerija fotografija

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Instaliranjem elektronskih razdjelnika toplinske energije moguće je individualno mjeriti potrošnju toplinske energije po stanovima, čime se omogućuje potrošačima da plaćaju onoliko energije koliko i potroše.