Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Najavljena 2. SGE konferencija Održivi razvoj gradova

Najavljena 2. SGE konferencija _Održivi razvoj gradova_

Od 27. do 29. travnja, Zagreb će biti domaćin druge radne konferencije Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama RH koja će se, pod nazivom, Održivi razvoj gradova, održavati u hotelu Westin. Najavili su to danas u Gradskom poglavarstvu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u RH Yuri Afanasiev.

"Negativne posljedice klimatskih promjena i procesi recesije i racionalizacije u svim segmentima društva gruba su realnost današnjice. Trenutno stanje zahtijeva konkretne, brze i učinkovite odgovore na lokalnim i nacionalnim razinama, ali i intenzivnu suradnju i sinergiju svih relevantnih subjekata na međunarodnom planu.  Racionalno gospodarenje energijom je temelj održivog razvoja i najveći izazov 21. stoljeća", rekao je gradonačelnik Milan Bandić zaželjevši svim sudionicima iskrenu dobrodošlicu, uspješan rad, ostvarenje mnogobrojnih stručnih kontakata i ugodan boravak u Zagrebu.

Stalni predstavnik UNDP-a u RH, Yuri Afanasiev, ukratko je predstavio projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u RH (SGE projekt) koji već tri godine u suradnji provodi MINGORP i UNDP a financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Afanasiev je izrazio zadovoljstvo zbog organizacije zagrebačke konferencije koja će okupiti gradonačelnike i predstavnike iz 20-ak država, i koja u vrijeme recesije dobiva još više na značenju. Naglasio je važnu ulogu gradova u inicijativi i pokretanju mjera energetske efikasnosti i pohvalio što su gradovi kao što je Zagreb već prepoznali i u tom smislu počeli primjenjivati konkretne mjere racionalnog gospodarenja energijom a time i smanjivanja onečišćenja okoliša. Istaknuo je da 70 gradova i 18 županija aktivno provodi SGE projekt.

Konferencija se već sada ocjenjuje jednim od značajnijijh skupova na području urbanizma, arhitekture, zaštite okoliša i energetike, a održavat će se uz moto Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo. Prema najavama, tijekom tri dana, Konferencija će okupiti oko 400 sudionika, kojima će svoja viđenja energetske učinkovitosti u gradovima predstaviti preko 60 eminentnih govornika iz Hrvatske, Italije, Kine, Mađarske, Slovenije, Španjolske, Finske, Makedonije, Bosne i Hercegovine te uvaženih strukovnih, sveučilišnih i drugih europskih institucija i organizacija.

 

Preuzeto sa: www.zagreb.hr

VIŠE O KONFERENCIJI

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Izolacijom potkrovlja kuće, godišnje je moguće uštedjeti i do 40% energije za grijanje. Naknadna toplinska izolacija krova je jednostavna i ekonomski vrlo isplativa!