Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Održana radionica za voditelje Zelenog ureda na FSB-u

Održana radionica za voditelje _Zelenog ureda_ na FSB-u

Danas je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje održana treća radionica za voditelje Zelenog ureda od početka provedbe Vladinog programa Dovesti svoju kuću u redHIO. Radionica je namijenjena EE timovima odnosno predstavnicima svih ministarstava i ostalih institucija koji su zaduženi za provedbu aktivnosti Programa u svojim institucijama.

Prisutne je uvodno pozdravio domaćin prof. dr.sc. Tonko Ćurko ispred Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu. Uvodno izlaganje o Programu Vlade RH Dovesti svoju kuću u red, Programu energetske učinkovitosti i Zelenom uredu imala je dr. sc. Vlasta Zanki, voditeljica HIO programa.  

O funkciji Zelenog ureda i zadacima njegovih voditelja govorio je Miroslav Lesjak naglasivši važnost sustavnog praćenja i analize potrošnje te da bi svaki voditelj Zelenog ureda trebao predlagati mjere poboljšanja energetske efikasnosti unutar svoje institucije u svrhu postizanja ugodnog, zdravog, ekološki prihvatljivog i energetski efikasnog radnog okruženja.

Sudionicima radionice predstavljen je način korištenja Informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE) kojeg je prezentirala Iva Nekić, a nakon toga korištenjem računala te radom u grupama asistenti UNDP-a su EE timovima pokazali na konkretnim primjerima kako im ISGE može pomoći u izveštavanju, analizi i planiranju EE mjera.

Zasigurno najvažniji dio radionice bavio se obvezama prema Zakonu o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, posebno Programom energetske učinkovitosti. Mr. sc. Vesna Bukarica s Fakulteta elektrotehnike i računarstva informirala je sudionike kako izraditi Program energetske učinkovitosti. Detaljnije je pojasnila što bi trebalo izvještavati odnosno što bi sve Program sve trebao sadržavati, kako planirati EE mjere te kako verificirati ostvarene uštede. Polaznicima radionice uručeni su i materijali u obliku elektronskih i papirnatih obrzaca koji će im pomoći pri izradi Programa energetske učinkovitosti za njihove institucije.

Na današnjoj radionici prvi put je predstavljen i dokument Politika Zelenog ureda kojim se ministarstva i ostale institucije službeno opredljejuju za provedbu aktivnosti Zelenog ureda, a u planu je donošenje ovih politika za svako ministarstvo u narednom razdoblju.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Kupujte veća pakiranja proizvoda koje redovito koristite. Za proizvodnju jedne boce od 1,5 l potroši se manje energije nego za 3 boce od 0,5 l. Također, proizvodi se i manje otpada.