Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Otvoren EE info kutak u riječkom Energu

Otvoren EE info kutak u riječkom Energu

U Rijeci je danas održan Energetski dan, tijekom kojeg je u sklopu projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj u prostorijama tvrtke Energo na adresi Dolac 14 otvoren četvrti po redu Info kutak energetske efikasnosti (EE info kutak) u Hrvatskoj te je potpisana Energetska povelja, kojom se izražava politička volja, spremnost i opredjeljenje ka boljoj i održivoj energetskoj budućnosti u našim gradovima i županijama, a na dobrobit svih građana. 

EE info kutak omogućuje građanima da na jednom mjestu saznaju kako se ugradnjom i uporabom energetski efikasnih sustava, proizvoda i materijala može uštedjeti energija, a ujedno i stanovati udobnije. 

Prilikom otvaranja Kutka, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, kao predstavnik većinskog osnivača tvrtke Energo, istaknuo je kako je Rijeka među prvim gradovima u Hrvatskoj prepoznala potrebu ekonomičnijeg korištenja energije, ne čekajući donošenje nacionalne strategije energetske učinkovitosti. Tako je prije pet godina u suradnji s Američkom agencijom za međunarodnu suradnju i razvoj izrađena energetska bilanca Grada Rijeke, te je proveden niz projekata vezanih uz energetsku učinkovitost. Između ostalog, u suradnji s Energom pokrenut je projekt energetski efikasne javne rasvjete, čijom provedbom je postignuta ušteda od pola milijuna kuna, a nastavkom projekta postići će se daljnje uštede. Gradonačelnik je ujedno podsjetio kako su djelatnici Energa prvi u Hrvatskoj dobili Uvjerenje energetskog savjetnika, pa zaposlenici savjetuju građane kako na najbolji način koristiti energiju u svom domu. 

Nakon otvaranja EE info kutka, predstavnici gradova i županije potpisali su Energetsku povelju, koju je do sada potpisalo 66 gradova i 11 županija. Njome potpisnici izražavaju duboku zabrinutost zbog klimatskih promjena, porasta potrošnje energije, povećane ovisnosti Republike Hrvatske o uvozu fosilnih goriva, te njihovim utjecajima na okoliš i gospodarstvo. Grad Rijeka povelji je pristupio početkom veljače na sastanku Udruge gradova Hrvatske, na čijem se čelu nalazi gradonačelnik Obersnel.   

/assets/images/post/461/list/thumb/Potpisivanje EP_Rijeka.jpg

U sklopu Energetskog dana, predstavljen je i projekt Sustavno gospodarenje energijom (SGE) u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj, kao svojevrsna najava konferencije na tu temu koja će se u Splitu održati od 12. do 14. svibnja. Glavni je cilj programa razviti i primijeniti model kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom (energetskog menadžmenta) u zgradama i tvrtkama u vlasništvu gradova i županija. Najvažniji su rezultati ove aktivnosti smanjenje potrošnje energije u zgradama i tvrtkama te sustavno gospodarenje resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. 

Nakon predstavljanja SGE projekta, uslijedila je pretpremijerna novinarska projekcija informativno-edukativnog filma Moj EE grad

 

IZVOR: www.rijeka.hr

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Godišnje proizvodimo cca 367 kg otpada po stanovniku, od čega se 4 kg odnosi na električni i elektronički otpad.