Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Počelo daljinsko očitanje potrošnje energenata u Ministarstvu financija i u FZOEU

Dana 21. ožujka, puštena su u rad prva dva u potpunosti funkcionalna Informativno-edukacijska panela (displaya) i to u Ministarstvu financija u Katančićevoj 5 i u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ksaver 208 u Zagrebu. Osim EE timova iz ministarstava, koji imaju obvezu pratiti potrošnju energenata i vode, od sada će na tim lokacijama i korisnici moći sustavno pratiti satnu, dnevnu i tjednu potrošnju te se educirati o mjerama energetske efikasnosti.

Rezultat implementacije sustava daljinskog očitanja je automatizacija obveznog procesa tjednog očitanja potrošnje energenata i vode te uvid u stvarno stanje potrošnje pojedinih energenata u realnom vremenu. Informativno-edukacijski panel (display), koji je također dio sustava, omogućava kontinuiranu edukaciju i poticanje krajnjih korisnika na primjenu mjera energetske efikasnosti. Primjeri iz prakse pokazuju da se uvođenjem sustava praćenja potrošnje energije podiže svijest zaposlenika o korištenju energije, što bez dodatnih ulaganja u mjere energetske efikasnosti povlači uštede energije i vode do 5%.

Osim ova dva objekta, u sklopu programa Vlade RH Dovesti svoju kuću u red, pilot projekt daljinskog očitanja potrošnje energije se provodi na još 20 objekta javne uprave (15 u Zagrebu, 2 u Splitu, 1 u Lepoglavi, Osijeku i Rijeci). Nakon testiranja mjerno-komunikacijske  opreme, provjere rezultata mjerenja  i funkcionalnosti  web aplikacije preko koje se emitiraju rezultati mjerenja, uskoro očekujemo puštanje u rad informativno –edukativnog displaya  i u preostalim objektima.  

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Energija za proizvodnju i pakiranje te metan koji nastaje na odlagalištima otpada doprinose emisiji stakleničkih plinova u atmosferu, stoga sortirajte otpad, odlažite ga na predviđena odlagališta i kupujte veća pakiranja proizvoda.