Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Potpisano Pismo namjere između Hrvatskog sabora i HIO programa

Potpisano _Pismo namjere_ između Hrvatskog sabora i HIO programa

Hrvatski sabor uključio se u provedbu programa Vlade RH Dovesti svoju kuću u red (HIO) s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti u objektima koje koristi te ispunjavanja obveza koje propisuju direktive Europske unije o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu. Pismo namjere potpisali su Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj i Josip Sesar, prof., tajnik Hrvatskog sabora.

U narednom razdoblju u Hrvatskom saboru će se uspostaviti kontinuirano praćenje potrošnje energenata i sustavno provoditi mjere energetske efikasnosti. Programom se inače obuhvaćaju svi objekti koji su u vlasništvu ili na korištenju države, budući da su zgrade najveći potrošač energije (preko 40% neposredne potrošnje energije), a time i najveći potencijal za uštede. Obzirom da je edukacija ključna pretpostavka za energetsku efikasnost, u sklopu programa Dovesti svoju kuću u red provode se stručne radionice i tečajevi te motivacijska radionica Zeleni ured za sve djelatnike javne uprave.

Djelatnici Hrvatskog sabora uskoro će sudjelovati na radionici Zelenog ureda kojom je do sada educirano preko 4500 djelatnika javne uprave. Primjenom savjeta s radionice moguće uštede za energente i uredske resurse su između 5-10%. Naši zajednički napori danas bit će u budućnosti prepoznati kao prekretnica prema održivom razvoju!

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Nemate li mogućnost ugradnje sustava grijanja s biomasom i solarnim kolektorima ili plinsko centralno grijanje te vam je el. energija jedini dostupni energent, razmislite o ugradnji dizalice topline.