Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Potpisano Pismo namjere između RITEH-a i HIO programa

Potpisano _Pismo namjere_ između RITEH-a i HIO programa

Tehnički fakultet u Rijeci uključio se u provedbu programa Vlade RH Dovesti svoju kuću u red s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti u objektima koje koristi te ispunjavanja obveza koje propisuju direktive Europske unije o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu. Pismo namjere potpisali su dr. sc. Vlasta Zanki, voditeljica programa Vlade RH Dovesti svoju kuću u red i prof. dr. sc. Goran Turkalj, dekan fakulteta.

U narednom razdoblju u slijedi ugradnja sustava daljinskog očitanja na lokaciji fakulteta te uspostava kontinuiranog praćenja potrošnje energenata. Programom se inače obuhvaćaju svi objekti koji su u vlasništvu ili na korištenju države, budući da su zgrade najveći potrošač energije (preko 40% neposredne potrošnje energije), a time i najveći potencijal za uštede.

Obzirom da je edukacija ključna pretpostavka za energetsku efikasnost, u sklopu programa Dovesti svoju kuću u red provode se stručne radionice i tečajevi te motivacijska radionica Zeleni ured za sve djelatnike javne uprave. Djelatnici fakulteta uskoro će sudjelovati i na radionici Zelenog ureda kojom je do sada educirano oko 4500 djelatnika javne uprave. Primjenom savjeta s radionice moguće uštede za energente i uredske resurse su između 5-10%.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prije otvaranja vrata hladnjaka, razmislite što vam je potrebno. Ne držite ih otvorena duže nego je potrebno, te provjerite jeste li ih dobro zatvorili odnosno prijanja li dobro brtva na vratima.