Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Predstavnicima gradova i općina BiH predstavljena iskustva provedbe SGE projekta u Gradu Sisku

Predstavnicima gradova i općina BiH predstavljena iskustva provedbe _SGE projekta_ u Gradu Sisku

U Gradskoj vijećnici Grada Siska predstavnicima gradova i općina Bosne i Hercegovine predstavljena su isustva i rezultati provođenja projekta Sustavno gospodarenje energijom u Gradu Sisku. Od početka provođenja pilot projekta 2006. godine do danas, u Sisku je realizirano 15 projekata vrijednih više od 10 milijuna kuna, zahvaljujući kojima Grad ostvaruje uštedeizmeđu 1 – 1,5 milijuna kuna godišnje.

Grad Sisak je prvi grad u Hrvatskoj koji se, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj i Ministarstvom gospodarstva rada i poduzetništva, odlučio za sustavan pristup gospodarenju energijom. Gradonačelnik grada Siska Dinko Pintarić najavio je sve konkretniju inicijativu u nadolazećim godinama.

Goran Čačić, voditelj SGE projekta te predstavnik UNDP-a Hrvatska istaknuo je kako je cilj ovog skupa, razmjenom pozitivnih iskustava i znanja stečenih provođenjem projekta u Sisku, a nastavno na to i u cijeloj Hrvatskoj, omogućiti gostima iz BiH sve potrebne informacije te naglasiti korist, ali i razvojne i poslovne mogućnosti, koje sustavno gospodarenje energijom predstavlja i za lokalne zajednice. Na taj način bi se na inicijativu Programa Ujedinjenih Naroda za razvoj BiH olakšalo provođenje sličnih projekata i u Bosni i Hercegovini.

Goran Vukmir, predstavnik UNDP-a BiH, izrazio je zadovoljstvo zbog mogućnosti učenja na ovako pozitivnom  primjeru te naglasio važnost svjesnosti osoba koje donose odluke o tehničkim, ali i ekonomskim prednostima sustavnog gospodarenja energijom. Osim prezentacije projekata i rezultata energetske učinkovitosti, održane su i dvije prezentacije mogućnosti ulaganja i gospodarske suradnje s Gradom Siskom, a gosti su u pratnji domaćina posjetili i Osnovnu školu "22. lipnja", jedan od prvih primjera uspješne provedbe SGE projekta.

/assets/images/post/829/list/thumb/SMARTsisak.jpg

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Energetski najefikasniji je kondenzacijski kotao. Njegovom ugradnjom se postižu uštede od 10-15% u usporedbi s drugim novim kotlom, a do 25% u odnosu na kotlove starije od 30 godina.