Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

SGE konferencija: Razvoj ne možemo zaustaviti, ali onečišćenje možemo

SGE konferencija: _Razvoj ne možemo zaustaviti, ali onečišćenje možemo_

Porukom:"Razvoj ne možemo zaustaviti, ali onečišćenje možemo", i uvodnim pozdravima organizatora i pokrovitelja konferencije jutros je započeo radni dio druge radne konferencije Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj s temom Održivi razvoj gradova, koja je u Zagrebu okupila petstotinjak predstavnika gradova i županija u Republici Hrvatskoj.

"Ne moram posebno naglašavati koliki je značaj i uloga energije i energetskih sustava u razvoju naših županija i gradova. Energija mora uvijek i svuda biti dostupna svima! No, naglašavam da moramo očuvati prirodu i spriječiti njezino uništavanje jer ćemo samo tako očuvati bit naše egzistencije", rekao je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, naglasivši da je odgovornost države i lokalne samouprave, kao i svakog pojedinca, prilagoditi gospodarstvo i način života u skladu s potrebama budućih generacija.

"U svijetu danas postoji više od 2,5 milijuna gradova. U 2008. više od polovice svjetske populacije živjelo je u gradovima. Ujedinjeni narodi predviđaju da će do 2030. godine gotovo 5 milijardi ljudi, odnosno 60% svjetske populacije, živjeti u gradovima", upozorio je stalni predstavnik Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, Yuri Afanasiev te nastavio: "Gradovi troše velike količine energije, i to prvenstveno u zgradama. U Hrvatskoj se polovica energije troši u gradovima, dok se otpriike 1/5 BDP-a godišnje troši na troškove za energije. Potencijal za štednju energije iznosi 20-40%, što bi na kraju rezultiralo značajnim uštedama u BDP-u. Zbog toga je uloga gradova tako važna u uvođenju sustavnog gospodarenja energijom."

"U Zagrebu smo, na temelju detaljnih analiza poslovanja trgovačkih društava u vlasništvu grada Zagreba i trošenja proračunskih sredstava za energente uočili realne mogućnosti za energetskim uštedama i povećanju energetske efikasnosti.", naglasio je domaćin konferencije, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, napomenuvši da od lipnja 2007. zagrebačkim ulicama prometuje prvih 10 autobusa na pogon biodizelom, a da je cilj u slijedećih 7 do 8 godina polovicu ZET-ovih autobusa upogoniti biodizelom, a drugu polovicu prirodnim plinom. Već se provodi i pilot projekt poboljšanja sustava javne rasvjete čime se značajno smanjuju troškovi energetske potrošnje i svjetlosno onečišćenje.

Sudionike su pozdravili i Vojko Obersnel, predsjednik Udruge gradova; Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; Nikola Ružinski, državni tajnik, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva; te Tamara Obradović-Mazal, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Današnji program okupio je i brojne strane goste – gradonačelnike, odnosno visoke predstavnike raznih gradova u svijetu, pa su sudionici imali priliku saznati nešto više o iskustvima gradova Ankare, Podgorice, Priština, Rima, Šangaja, Sarajeva, Valencije i Beča.

Tako je zamjenica gradonačelnice Grada Valencije Maria Angeles Ramon-Llin na primjeru Valencije, izložila kako gotovo pola voznog parka koristi ekološka goriva, a cijeli grad je pokriven mrežom biciklističkih staza i zelenilom. U velikoj se mjeri potiče energetska efiksasnost i štednja energije, a skoro 50 posto električne energije u gradu dolazi iz obnovljvih izvora energije – iz vjetra i sunca.

Fabio De Lillo, zamjenik gradonačelnika Grada Rima dao je primjer kako grad Rim pokreće svoju energetsku agenciju za praćenje uštede energije i energetsku efikasnost. Također, pokreće se projekt Rim - grad sunca koji će uključivati postavljanje solarnih uređaja na krovove zgrada gradske uprave što će služiti kao primjer građanima. Gotovo 45 milijuna Eura uloženo je u optimizaciju sustava javne rasvjete, a u 100.000 semafora postavljene su tzv. led lampe koje osim uštede energije osiguravaju lakše održavanje. Zanimljiv je projekt i poticanja prioritetne gradnje kroz dodatnih 30 posto kvadrature objekta ukoliko objekt korisiti obnovljive izvore energije. Upravo će to dobro doći u obnovi potresom uništenog grada Aquile. Grad Rim je najveći europski grad zelenila i vrlo mnogo polaže na urbane parkove.

U prvom radnom dijelu konferencije govorilo se i o strateškim smjernicama održivog razvitka gradova, drugi dio konferencije odnosio se na energetiku, a treći na urbanizam, arhitekturu i energetiku.

/assets/images/post/396/list/thumb/2.sge konf_4.jpg

 

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Pri kupnji, odaberite hladnjak s prirodnim radnim tvarima poput izobutana (R600a), koje prilikom ispuštanja ne oštećuju ozonski sloj i manje doprinose efektu staklenika.