Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Sporazum o promociji Covenant of Mayors

Sporazum o promociji _Covenant of Mayors_

Na kraju jutarnjeg dijela konferencije, potpisan je Sporazum o suradnji na promociji Europskog Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors) između Opće uprave za energetiku i promet Europske komisije, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, Grada Zagreba, Grada Rijeke i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj. Sporazum je potpisan s ciljem promoviranja te osnaživanja kapaciteta hrvatskih gradova kako bi pristupili Europskom sporazumu gradonačelnika.

Sporazum su potpisali Fabrizio Barbaso, zamjenik glavnog direktora Opće uprave za energetiku i promet Europske komisije (potpisao je sporazum u Bruxellesu), Yuri Afanasiev, Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba te Vojko Obersnel kao gradonačelnik Grada Rijeke i kao predsjednik Udruge gradova u RH. Do sada su Covenant of Mayors potpisala tri hrvatska grada – Zagreb, Rijeka i Ivanić Grad.

- Udruga gradova od samog se početka uključila u projekt Sustavnog gospodarenja energijom, a današnjim potpisivanjem Sporazuma obvezujemo se na daljnje sustavno poticanje projekata energetske učinkovitosti. Promicat ćemo članstvo hrvatskih gradova u međunarodnoj organizaciji Energie-Cites te nastaviti s inicijativom UNDP-a da se ovakve konferencije održavaju na godišnjoj razini – napomenuo je Obersnel.

- U EU smo shvatili da se naš energetski program može ostvariti jedino kroz zajedničku suradnju na međunarodnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini – kroz zajedničke napore da se do 2020. postigne 20 % smanjenje emisija stakleničkih plinova, za 20 % smanji potrošnja energije te za 20% poveća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije - istaknuo je Roman Doubrava ispred Opće uprave za energetiku i promet Europske komisije.

- Ovaj sporazum izravno je usmjeren na gradove u Europi, i do danas ga je potpisalo oko 500 gradova. Zagreb i Rijeka su dva pionirska grada koji svojim radom daju važan politički signal i građanima pokazati ukazati na potrebe za promjenom. Izuzetan je uspjeh Hrvatske što već 80 gradova aktivno radi na sustavnom gospodarenju energijom – istaknuo je Doubrava. 

 

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Pri kupnji novih kućanskih uređaja, vodite računa o tome da uređaji kapacitetom budu prilagođeni stvarnim potrebama vašeg kućanstva.