Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Tečaj Gospodarenje energijom u zgradama u Varaždinskoj županiji

U Varaždinu je održan prvi tečaj Gospodarenje energijom u zgradama (GEZ) za zaposlenike koji su direktno uključeni u tehničko održavanje zgrada u vlasništvu i pod upravom Županije, dakle domarima i drugom tehničkom osoblju.

Uz Tečaj održana je i prezentacija tzv. EE kombija - demonstracijskog vozila s prikazom energetski efikasnih tehnologija i načina upotrebe energije kao i obnovljivih izvora energije, kojoj su uz 90-ak sudionika Tečaja, prisustvovali i Predrag Štromar, varaždinski župan, Mario Ferić, direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije (AZRA), Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, Vladimir Kalinski, Mladen Antolić i Goran Pichler, predstavnici projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj te Nikola Kučiš i Margareta Leskovar, djelatnici Ureda za gospodarenje energijom Varaždinske županije, odnosno EE Info ureda.

Nakon tečaja, polaznici su stekli znanja koja će koristiti za predlaganju mjera i/ili poboljšanje stanja u zgradama, a odnose se na područja gradnje i izolacije, efikasnog korištenja električne energije, sustava grijanja, ventilacije i hlađenja te obnovljivih izvora energije. GEZ tečaj zamišljen je kao tečaj za energetske savjetnike "u malom".

Tečaj kao i gostovanje EE kombija organiziran je u suradnji UNDP-a i Ureda za gospodarenje energijom Varaždinske županije koji djeluje u sklopu AZRA-e.

U EE kombiju, građani su mogli razgledati izloške poput vjetrenjače, pločastih i vakuumskih vodenih kolektora spojenih u funkcionalni sistem za grijanje sanitarne vode te toplinske crpke. Na izložbi je također bila prezentirana i oprema za energetske preglede objekata koju koristi EE tim grada Osijeka, kao što je primjerice termalna kamera za snimanje objekata. EE kombi bio je opremljen brojnim informativnim materijalima, a educirani energetski savjetnici građanima su odgovarali na pitanja.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Ugradbeni hladnjaci u stražnjem dijelu gdje se oslobađa toplina imaju lošiju cirkulaciju zraka te će stoga trošiti više energije za postizanje i održavanje određene temperature u hladnjaku.