Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Tjedan energetske efikasnosti u Zadru

Tjedan energetske efikasnosti u Zadru

U Velikoj vijećnici Grada Zadra danas je započeo Info tjedan energetske efikasnosti. EE info tjedan organizirao je Grad Zadar u suradnji s UNDP-om , kako bi nizom edukativnih predavanja i radionica ukazali na važnost sustavnog gospodarenja energijom u javnom sektoru koje uključuje proaktivnu energetsku politiku s ciljem smanjenja štetnih utjecaja na okoliš te aktivnosti poticanja svjesnosti građana o nužnosti efikasnog korištenja  energije u kućanstvima.

Aktivnosti Info tjedna energetske efikasnosti Grada Zadra započele su predstavljanjem ciljeva i rezultata SGE projekta te predstavljanjem EE info točaka s kojima je sudionike upoznala Jelena Atlić McColgan, regionalna koordinatorica SGE projekta za Sjevernu Dalmaciju i Liku. Potom je Matija Vajdić, asistent na SGE projektu, sudionicima prezentirao analizu potrošnje energenata i vode u Gradu Zadru kroz Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE), dok je Marko Capek, stručni suradnik na SGE projektu, dao pregled trenutne zakonske regulative i obveza lokalne i regionalne samouprave u području energetske efikasnosti. Poseban dio predavanja je bio posvećen i održivoj javnoj nabavi, koju je predstavila Jelena Kremenjaš, asistentica na SGE projektu. Kao zaključni dio prvog dana EE info tjedna, Žana Klarić, voditeljica EE tima Grada Zadra predstavila je projekte Grada Zadra.

U četvrtak će predstavnici Udruge Eko Zadar u Dječjem vrtiću Voštarnica (DV Radost) održati radionicu za predškolski uzrast Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije, dok će predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Velikoj vijećnici Zadarske županije održati regionalnu edukativnu radionicu za jedinice lokalne i regionalne samouprave u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Ličko-senjskoj županiji na temu Provedba Zakona o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji.

U petak će se u Maloj gradskoj vijećnici održati službeno otvorenje EE info ureda i EE info galerije Grada Zadra, namijenjenih besplatnom savjetovanju građana o mjerama povećanja energetske efikasnosti koje mogu provesti u svom kućanstvu.

Aktivnosti EE info tjedna završavaju u subotu, kada je za građane organiziran Info dan energetske efikasnosti koji će se održati od 9 do 13 h kod Novih vrata, a namijenjen je besplatnoj edukaciji i informiranju građana o dostupnim proizvodima i sustavima za povećanje energetske efikasnosti. EE info dan uključivat će izložbu EE proizvoda vodećih proizvođača, informativne materijale te demonstracijska vozila pomoću kojeg se određeni proizvodi mogu staviti i u funkciju, kao i hibridna vozila. Također, građanima će na raspolaganju biti i energetski savjetnici SGE projekta kako bi ih besplatno savjetovali o konkretnim mjerama koje je moguće primijeniti u domu, uredu odnosno građevinskom objektu kako bi trošili manje energije, uštedjeli novac te proizveli manje emisije CO2 u atmosferu.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Stara računala ne bacajte s kućnim otpadom jer sadrže teške metale i olovo. Predajte ih tvrtkama koje prerađuju elektronički otpad.