Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Toplifikacija Gline na biomasu

Toplifikacija Gline na biomasu

U okviru svoja dva projekta, projekta Socijalnog i gospodarskog oporavka područja od posebne državne skrbi - Banovina Kordun, te projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, UNDP je u ponedjeljak, 26.03.07. organizirao prezentaciju s temom toplifikacije Gline na biomasu u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom i Gradom Glina.

Sama prezentacija, kao i diskusija nakon prezentacije o mogućnostima proizvodnje struje i topline na biomasu, namijenjeni su svim poslovnim subjektima zainteresiranima za korištenje takvog toplinskog sustava, kao i potencionalnim potrošačima iste toplinske energije, a cilj je upoznati sve zainteresirane za izgradnju centralnog toplinskog sustava i energane na biomasu za proizvodnju struje i topline.

Osnovna prednost kogeneracije (CHP) je veća iskoristivost energenta u odnosu na standardne elektrane koje služe samo za proizvodnju struje, te industrijske sustave koji služe samo za proizvodnju pare ili vruće vode za tehničke procese. Glavni razlog za gradnju kogeneracijskog postrojenja je mogućnost proizvodnje jeftinije struje u odnosu na cijenu struje u električnoj mreži.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18°C, a podesite li temperaturu za 1°C niže, možete povećati potrošnju energije i do 5%.