Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

U Koprivnici otvoreni EE info galerija i EE info ured

U Koprivnici otvoreni EE info galerija i EE info ured

Danas su u prostorima Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, na adresi Trg bana Jelačića 7 u Koprivnici službeno otvoreni EE info ured i EE info galerija namijenjeni informiranju i educiranju građana Koprivnice o energetskoj efikasnosti

„Jedna od aktivnosti SGE projekta je i informiranje građanstva o tome kako da i sami ostvare uštede, koje neće biti na uštrb komfora. Projekt građanima pruža informacije koje materijale koristiti, koje mjere primijeniti, koju opremu nabaviti za smanjenje potrošnje i smanjenje štetnog utjecaja na okoliš, a u konačnici i smanjenje iznosa mjesečnih računa za energiju. EE ured, odnosno Ured za gospodarenje energijom kroz tjedna i mjesečna mjerenja potrošnje energenata kontrolira potrošnju, ali i planira buduću potrošnju energenata u objektima Grada Koprivnice, u suradnji sa ravnateljima/direktorima ustanova odnosno poduzeća u vlasništvu Grada. Za voditelja EE ureda imenovan je Nebojša Kalanj, viši stručni suradnik za održivi razvoj, koji će građane savjetovati o mjerama ušteda primjenjivim u vlastitim kućanstvima.“,  rekao je Mladen Antolić, regionalni koordinator SGE projekta, UNDP Hrvatska.

„Potpisivanjem Energetske povelje 2008. godine,  iskazali  smo snažnu političku volju da Grad Koprivnica aktivno i kontinuirano provodi SGE projekt. Od tada radimo na provedbi SGE projekta na svim objektima u vlasništvu ili pod upravljanjem Gradske uprave, a kao najbolji primjer izdvojio bih naš pasivni dječji vrtić Crvenkapica, koji će biti u potpunosti energetski efikasan objekt, odnosno objekt koji proizvodi više energije nego što je troši. Nadalje, kao najbolji primjer novogradnje izdvojio bih i Šparnu hižu, prvu nisko energetsku stambena zgrada u Koprivnici i Hrvatskoj. Na OŠ Braće Radić izmijenili smo prozore te obnovili sportsku dvoranu, a OŠ Antun Nemčić dobila je novi parni kotao. Nastavno s EE aktivnostima, vjerujem da ćemo ostvariti naš zadani cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova za 50 posto do 2020. godine.“, rekao je u pozdravnom govoru Zvonimir Mršić, gradonačelnik Koprivnice.

 

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Gorivo koje potrošite u tipičnoj 30 kilometarskoj vožnji do posla moglo bi pokretati vaše uredsko računalo oko 70 sati, a vaš mali laptop i 350 sati!