Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

U Sisku premijerno prikazan film Misli na sutra

U Sisku premijerno prikazan film _Misli na sutra_

Misli na sutra, animirani edukativni film za djecu o korištenju energije, premijerno je prikazan u sklopu Sisak Eco Film Festivala, koji se održavao u Sisku 9. i 10. svibnja u prostorijama Kazališta 21. Film, u trajanju 10 minuta, namijenjen je informiranju i educiranju djece ranog školskog uzrasta i poticanju pozitivnog i odgovornog ponašanja prilikom svakodnevnog korištenja energije. 

Prvi u nizu edukativnih sadržaja za djecu, film Misli na sutra proizveden je 2008./2009. godine u okviru informativno-edukativnih aktivnosti koje provodi nacionalni projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Film je režirao Vedran Mihletić, dok scenarij potpisuju Mihletić i producent Zoran Bogunović. Originalne animacije izradili su Goce Vaskov i Dario Bajurin, koji je ujedno i montirao film. Dizajner je Predrag Rapaić, a izvršnu produkciju odradila je tvrtka Maxima film. 

/assets/images/post/406/list/thumb/misli na sutra - voda.jpgSadržaj filma upućuje na promišljanje naših uobičajenih postupaka i sugerira promjene ponašanja u svakodnevnim situacijama za koje nismo niti tražili rješenja niti promišljali ispravnost naših postupaka jer, najvjerojatnije, njihove nelogičnosti nismo ni bili svjesni. Primjerice, u jutarnjim gužvama u prometu svakodnevno sudjeluje veliki broj automobila u kojima je najčešće samo po jedna osoba, odnosno vozač automobila. Kada bi se osobe koje svakodnevno putuju istim ili sličnim smjerom vozile zajedno, znatno bi se smanjile gužve u prometu, emisije štetnih plinova kroz ispušni sustav automobila i, naravno, znatno bi se smanjila potrošnja energije, odnosno goriva za automobilske motore.

Naravno, navike se teško mijenjaju, osobito ukoliko spadaju u opći društveni obrazac prihvatjlivog ponašanja, stoga je već u najranijoj dobi potrebno stvoriti podlogu za drugačije, odgovornije promišljanje i ponašanje, ukazujući na drugačiji pristup situacijama i predlažući postupke koje možemo promijeniti, a kojima možemo ostvariti zajedničku korist stvarajući kvalitetnije životno okruženje.

U filmu su korišteni animirani likovi javnosti već poznati iz nacionalne promotivne kampanje za poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, ali također i ManagEnergy/KidsCorner edukativne animacije i ilustracije, na kojima se ovom prilikom ljubazno zahvaljujemo, rekao je Zoran Bogunović na premijeri filma.

Odgovarajuće sadržaju filma, a uz korištenje grafičkih ilustracija izdvojenih iz animacija izrađenih za potrebe filma, izradit će se i ilustrirana edukativna brošura koja će zajedno s filmom činiti edukativni komplet te će se u okviru obilježavanja Dana zaštite okoliša, umetnuti u popularna izdanja dječjih magazina.

/assets/images/post/406/list/thumb/sisakecofilm.jpgFestival su organizirali Dom kulture “Kristalna kocka vedrine” Sisak i zagrebačka udruga POZOR!-promocija zaštite okoliša i održivog razvoja. Pokrovitelji SEFF-a su Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Grad Sisak.

U dva dana trajanja Festivala prikazano je ukupno dvadeset i pet filmova iz raznih zemalja svijeta.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Isključite grijaće tijelo par minuta prije nego što mislite da će jelo biti gotovo, jer će grijaće tijelo zadržati visoku temperaturu, a hrana će se nastaviti kuhati.