Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

UNDP promovira obnovljivu energiju na glazbenom festivalu Terraneo

UNDP promovira obnovljivu energiju na glazbenom festivalu _Terraneo_

Koje je mjesto bolje za promoviranje prednosti koje pruža obnovljiva energija, nego Terraneo – 4-dnevni, ekološki svjesni glazbeni festival na sunčanoj Jadranskoj obali? Održava se već drugu godinu zaredom u blizini Šibenika, i očekuje se da će privući oko 40,000 mladih koji će moći uživati u nastupima 120 različitih bendova, uključujući The Ting Tings, Thievery Corporation, Groove Armada, The Roots, The Vaccines i dr. Cilj ovog događanja je spojiti dobru glazbu s konceptom društveno odgovorne i ekološki svjesne zabave. Dok ne slušaju nastupe bendova, posjetitelji mogu obići i sudjelovati u ekološkim radionicama.

/assets/images/post/1050/list/thumb/webMarko.jpg

U sklopu festivala Terraneo UNDP provodi obrazovni program posvećen predstavljanju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Posjetitelji UNDP-ovog štanda moći će razgledati opremu Solarnog edukacijskog centra – SEC, Zadarske županije.

Između ostalog, posjetitelji će imati priliku naučiti više o uporabi solarne energije uz demonstraciju vožnje golf auta i bicikla na solarni pogon; napuniti svoje mobitele ili sličnu opremu isključivo putem solarne energije; te sudjelovati u Dnevnom kvizu o obnovljivim izvorima i nastupima Solar Band-a.


/assets/images/post/1050/list/thumb/websolar_car_2.JPG
Uz obrazovne tečajeve, SEC u Zadru nudi informacijski centar o energetskoj efikasnosti, gdje građani mogu besplatno saznati više o prednostima i troškovima solarnih sustava. Ondje mogu saznati kakva je ponuda takve tehnologije dostupna na našem tržištu, kao i o postojećim poticajima za njihovu instalaciju.


/assets/images/post/1050/list/thumb/websolar_bicycle.JPG
Stručnjaci iz SEC-a također mogu pomoći posjetiteljima izračunati koliko bi uštedili, ovisno kakav solarni sistem bi instalirali. Solarni edukacijski centar – SEC Zadarske županije, osnovan prije godinu dana, pruža obrazovne tečajeve za osposobljavanja odraslih osoba za zvanja monter solarnih toplinskih sustava i monter solarnih fotonaponskih sustava. Do sada je ih je 70 diplomiralo na ovom programu, koji su do sada bili nezaposleni.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Ugradite regulator tlaka za kućne vodovodne instalacije. Regulacija tlaka je važna za preventivnu zaštitu cjevovoda od pojave puknuća, ali ima učinak i na manju potrošnju vode (od 5 do 15 %).