Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Vlada usvojila prijedlog Zakona o zaštiti okoliša

Vlada usvojila prijedlog Zakona o zaštiti okoliša

Danas je na sjednici Vlade prihvaćen Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša koji je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Zakon o zaštiti okoliša je krovni zakon koji određuje temeljna načela hrvatskog pravnog poretka vezano uz zaštitu okoliša i trebao bi zamijeniti postojeći zakon iz 1994. godine.

Novi zakon je u potpunosti usklađen s pravnom stečevinom Europske unije i nizom provedbenih dokumenata trebalo bi Hrvatsku po pitanju zakonodavstva vezanog uz ekologiju i očuvanje okoliša dovesti na razinu zemalja EU. Novi zakon doslovno implemenitra načelo „onečiščivać plaća" te propisuje uključivanje najšire javnosti u rješavanje ekoloških pitanja, olakšava pristup javnosti informacijama vezanim uz okoliš te omogućava njihovo uključivanje u donošenje odluka koje se tiču njihova okoliša, čime se u ispunjavaju zahtjevi „Konvencije o pristupu informacijama i o sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu", poznatije i pod imenom Arhuška konvencija

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Priključite li perilicu posuđa na priključak s toplom vodom umjesto hladnom, moguće je ostvariti dodatne uštede jer se najveći dio energije troši na zagrijavanje vode.