Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Za građane Senja otvorena EE Info galerija

Za građane Senja otvorena EE Info galerija

Danas je u Razvojnoj agenciji Grada Senja, na adresi Obala dr. Franje Tuđmana 1, svečano otvorena EE info galerija namijenjena informiranju i educiranju građana o energetskoj efikasnosti odnosno podizanju ekološke svijesti u našoj svakodnevnici.  

Nastavno na već otvoreni EE info ured gdje se građani mogu obratiti za besplatno savjetovanje o energetskoj efikasnosti, u Senju je otvorena i EE info galerija u kojoj se nalaze edukativni plakati sa savjetima o energetskoj efikasnosti te plakat s informacijama o uvođenju sustavnog gospodarenja energijom u Grad Senj.  

„Pored tehničke pomoći koju pružamo lokalnim i regionalnim samoupravama za uspostavu Registra zgrada, Informacijskog sustava za gospodarenje energijom, te educiranje tima za EE, tu su i aktivnosti usmjerene prema građanstvu poput nacionalne i lokalne informativno–edukativne kampanje za educiranje građana o energetskoj efikasnosti, u sklopu koje se otvaraju EE info točke kao što je i senjska EE galerija. SGE projekt se trenutačno aktivno surađuje sa 94 grada i 20 županija. Prepoznata je potreba za gospodarenjem energijom, zaštitom okoliša te potreba da Hrvatska postane neovisna o vanjskim dobavljačima i okrene se ka obnovljivim izvorima energije,“ zaključila je Jelena Atlić McColgan, voditeljica projekata EE u zgradarstvu.

 „Grad je sustavno krenuo u očuvanje okoliša prvenstveno tzv. čistom energijom. U zaleđu Senja već tri godine radi najveći vjetro-park u ovom dijelu Europe, vjetropark Vrataruša, otprije postoji i HE Senj, a s ciljem očuvanja okoliša i mora izrađen je i suvremeni kanalizacijski sustav sa bio pročistačem. U zaleđu Senja završena je investicija postavljanja 45 stupova solarne javne rasvjete koju sufinancira FZOEU, a projekt je u ime grada kandidirala Razvojna agencija Senja. Također, osnovan je i EE tim, otvoren EE info ured te danas EE info galerija. Sa UNDP-om smo krenuli u analizu potrošnje energije u svim gradskim ustanovama i poduzećima s ciljem njene uštede i racionalnog korištenja. Izvršili smo energetski pregled te priskrbili energetski certifikat za zgradu Gradske uprave te pripremamo prijavu na natječaj Ministarstva graditeljstva za sufinanciranje izmjene prozora. I naši dugoročni planovi idu u smjeru obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša,“ rekao je Darko Nekić, gradonačelnik Senja.

/assets/images/post/1042/list/thumb/Senj  EE galerija.jpg

„Od 479 milijuna kuna uloženih u projekte energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i racionalnog gospodarenja energijom, Fond je za projekte UNDP-a koji se provode u Republici Hrvatskoj osigurao 92 milijuna kuna do konca listopada 2013. godine, a od toga za provođenje SGE projekta Fond je do sada isplatio 28,05 milijuna kuna. Od ostalih projekata energetske učinkovitosti Fond je na području Ličko-senjske županije odobrio sufinanciranje 31-og projekta sa sredstvima u iznosu od 10,15 milijuna  kuna, od čega je Gradu Senju odobreno sufinanciranje tri projekta u iznosu od 0,24 milijuna kuna,“ navela je Maja Rajčić, stručni savjetnik za analizu i ocjenjivanje mjera gospodarenja energijom, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Priopćenje za medije

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Zamijenite li staru peć na drva efikasnijom novom peći ili kotlom na drva, moguće je uštedjeti i do 50% ogrjevnih drva.