Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Završena edukacija korisnika iz Šibensko-kninske županije te Gradova Vodica i Drniša

Završena edukacija korisnika iz Šibensko-kninske županije te Gradova Vodica i Drniša

U informatičkoj učionici Industrijsko-obrtničke škole u Šibeniku održane su dvije ISGE radionice namijenjene krajnjim korisnicima objekata u vlasništvu Šibensko-kninske županije te Gradova Vodica i Drniša.

Prva radionica je bila namijenjena korisnicima obrazovnih institucija Šibensko-kninske županije i krajnjim korisnicima Grada Vodice i na njoj je prisustvovalo 15 sudionika koji će pratiti tjednu i mjesečnu potrošnju energenata na 15 Šibensko-kninskih objekata i 5 vodičkih objekata.

Druga radionica je bila namijenjena zdravstvenim institucijama Šibensko-kninske županije i krajnjim korisnicima Grada Drniša, te je prisustvovalo 12 sudionika koji će također pratiti potrošnju energenata na 10 Šibensko-kninskih objekata i 7 drniških objekata.

Ovim radionicama završene su edukacije krajnjih korisnika u Šibensko-kninskoj županiji kao i u Gradovima Vodicama i Drnišu, te je uspostavljen Registar javnih zgrada i sustavno se gospodari energijom u svim objektima. Šibensko-kninska županija broji 71 objekt za koji su unijeti svi podaci u ISGE te je definirano 118 mjernih mjesta na kojim je 8135 računa i 1114 tjednih očitanja. Za Grad Vodice su uneseni poadci u ISGE za svih 5 objekata te je definirano 19 mjernih mjesta na kojima je 872 računa i za sada samo 16 tjednih očitanja. Grad Drniš također ima sve objekte u ISGE, odnosno njih 7 koji imaju definirana 22 mjerna mjesta u kojima je 1305 mjesečnih računa i 10 tjednih očitanja.

Praćenje potrošnje ključno je za sustavno gospodarenje energijom i predstavlja jedan od koraka provedbe SGE projekta, a po brojkama se već vidi da su korisnici u tjedan dana nakon edukacija počeli unositi tjedna očitanja.

Uvodnu riječ je održao Josip Aras, viši savjetnik u razvojnoj agenciji i član EE tima, koji je prisutnima pojasnio njihove obveze i dužnosti prema ZUKE-u, kao i rezultate provedbe SGE projekta do sada u Županiji. Regionalna administratorica ISGE sustava Lana Hudetz prisutnima je pojasnila ulogu i funkcionalnosti Informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE), te ih zajedno s Goranom Hudetzom, tehničkim asistentom, uputila u princip unosa mjesečnih računa kao i tjednih očitanja u sustav. Domarima je pojašnjeno na koji način će tjedno očitavati brojila te kako očitavati digitalna brojila električne energije. Objašnjeno im je kako zatražiti od HEP-a pristup u mjerne podatke i kako odabrati opskrbljivača električne energije, jer dosta korisnika još uvijek plaća energiju uravnoteženja.

/assets/images/post/1233/list/thumb/ISGE KK ŠKŽ  i Grad Vodice_V.jpg

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prije otvaranja vrata hladnjaka, razmislite što vam je potrebno. Ne držite ih otvorena duže nego je potrebno, te provjerite jeste li ih dobro zatvorili odnosno prijanja li dobro brtva na vratima.