Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Održana druga radionica Mini solarni sustavi u Zadru

Održana druga radionica _Mini solarni sustavi_ u Zadru

U sklopu pilot projekta Zeleni ured u zadarskim osnovnim školama danas su učenici Eko sekcije OŠ Šime Budinića sudjelovali na interaktivnoj radionici Mini solarni sustavi. Radionicu su održali djelatnici UNDP-a odnosno regionalnog ureda EE projkta u Zadru Jelena Atlić McColgan i Goran Hudetz.

Ovo je druga škola koja je uključena u aktivnosti Zelenog ureda, a radionici je prisustvovalo 20 učenika, članova školske Eko sekcije te nastavnica biologije i tehničke kulture. I njima je, kao i OŠ Stanovi, poklonjen mini solarni sustav sa svim radnim komponentama te ostali edukacijski materijali za uspostavu Zelenog ureda. Škola je već odabrala prostor koji će se osmisliti kao Zeleni ured te će s početkom slijedeće školske godine definirati nastavni plan i aktivnosti Zelenog ureda. Solarni sustav će koristiti nastavnici tehničkog odgoja te na konkretnom primjeru educirati odnosno povećavati svijest o obnovljivim izvorima energije i prednostima korištenja takvih sustava u borbi za očuvanje okoliša, odnosno smanjenju emisija CO2.

Hrvatska se obvezala do 2020 za 20% smanjiti potrošnju energije, za 20% povećati udio obnovljivih izvora energije i za 20% smanjiti emisije CO2. Geografski položaj Hrvatske za korištenje solarnih sustava je idealan s obzirom da ima velik broj sunčanih dana u godini, što osigurava povrat investicija u takve sustave od 3 do 5 godina. Trenutno su solarni sustavi pristupačniji građanima, jer im se omogućuje sufinanciranje u visini od cca 60%. Grad Zadar i Zadarska županija redovito objavljuju natječaje za poticanje korištenja solarne energije u kućanstvima uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

/assets/images/post/1197/list/thumb/mini solari 5.JPG

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prilikom rada klima uređaja, pokušajte eliminirati bespotrebne toplinske izvore u prostoru kao što su rasvjeta i ostali kućanski uređaji i vodite računa o tome da ne hladite prostorije u kojima ne boravite.
Rezultati SGE projekta
  • U 68 gradova i 15 županija su uspostavljeni Uredi za gospodarenje energijom i oformljeni EE timovi i koji aktivno prate i planiraju potrošnju energenata.