Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

U Obrovcu održana ISGE radionica za krajnje korisnike

U Obrovcu održana ISGE radionica za krajnje korisnike

U Gradskoj knjižnici u Obrovcu danas je održana ISGE radionica namijenjena krajnjim korisnicima objekata u vlasništvu Grada Obrovca. Grad Obrovac u svom vlasništvu ima 4 objekta za koja su u ISGE sustav unešeni računi od 2007. do 2012. godine, te svi potrebni podaci.

Radionici su prisustvovale Vesna Karamarko, voditeljica EE tima i pročelnica odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti, Marina Brkić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta te dva domara koji će pratiti mjesečnu i tjednu potrošnju energenata za 4 objekta. Lana Hudetz, regionalna administratorica ISGE sustava prisutnima je pojasnila ulogu i funkcionalnosti Informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE), te ih zajedno sa Goranom Hudetzom, tehničkim asistentom, uputila u princip unosa mjesečnih računa kao i tjednih očitanja u sustav. Domarima je pojašnjeno na koji način će tjedno očitavati brojila te kako očitavati digitalna brojila električne energije. 

Praćenje potrošnje ključno je za sustavno gospodarenje energijom i predstavlja jedan od koraka provedbe SGE projekta. Predstavnici Grada su na radionicu donijeli tjedna očitanja potošnje energije za protekla 3 mjeseca, koja će se retroaktivno unijeti u ISGE sustav. Još jedan pokazatelj aktivnog gospodarenja energijom je i kompletna rekonstrukcija zgrade Gradske uprave za čiju rekonstrukciju su dobii sredstva od FZOEU. Krajem prošle godine postavljena je termoizolacija fasade od 12cm, zamijenjena je vanjska stolarija, te im je posta vljen FN sustav od 10 kW na krovu zgrade. U tijeku je i priprema za izradu energetskog pregleda i energetskog certifikata zgrade za koji su im također odobrena sredstva od Fonda. 

Vrlo skoro je u planu i otvaranje EE Info galerije, te ISGE radionica za EE tim, sa svim pojašnjenjima i funkcionalnostima sustava.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Godišnja ušteda vode na umivaoniku s perlatorom može iznositi i preko 9000l! Ne zaboravite ih redovito čistiti, npr. ispiranjem uloška perlatora ili namakanjem u vodi sa octom (za uklanjanje naslaga kamenca).
Rezultati SGE projekta
  • U 68 gradova i 15 županija su uspostavljeni Uredi za gospodarenje energijom i oformljeni EE timovi i koji aktivno prate i planiraju potrošnju energenata.