Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

O Zelenom uredu

Zeleni ured je naziv za skup aktivnosti koje bi zaposlenici trebali redovito prakticirati kako bi se u svakodnevnom uredskom poslovanju smanjili troškovi za energente i materijal koji se koristi, a ujedno i povećala efikasnost korištenja resursa te smanjio negativan utjecaj na okoliš. Aktivnosti Zelenog ureda se u prvom redu odnose na primjenu energetski efikasnog ponašanja. Ljudski faktor je ovdje od velikog značaja, a rezultati i uštede ovise o spremnosti na promjene obrazaca ponašanja, ali i o stupnju educiranosti o ovoj tematici.


/assets/images/post/75/list/thumb/1stojezeleniured.jpgDanašnji moderni uredi imaju potrebu za velikim količinama energije, vode i raznih materijala (najviše papira) što uzrokuje veliku količinu otpada. Najveći utjecaj na okoliš ima potrošnja energije i emisije stakleničkih plinova. U prosjeku je glavni potrošač energije sustav grijanja (52%) te električna rasvjeta (14%) i ostali uređaji (16%) u koje spada uredska oprema. Svako korištenje energije podrazumijeva priliku za ostvarenje ušteda i upravo zato je nužna sustavna edukacija zaposlenika kojom će se utjecati na podizanje svijesti i motivaciju u smjeru promjene ponašanja prema potrošnji energije i ostalog materijala u uredima. Uvođenjem Zelenog ureda želi se utjecati na smanjenje ukupnih troškova za energente i vodu kao i na materijal koji se koristi u uredima. Energetski efikasni uredi ne gube na udobnosti već pametno gospodare energijom tako da svoj opseg posla obavljaju uz smanjenu potrošnju energije, a ušteđeni novac ulažu za unaprjeđenje svog poslovanja.

  

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prilagodite garderobu godišnjem dobu te ugradite termostate pomoću kojih troškove možete smanjiti do15%! Također, ne zaboravite redovito servisirati i čistiti grijaća tijela!
Rezultati SGE projekta
  • U 68 gradova i 15 županija su uspostavljeni Uredi za gospodarenje energijom i oformljeni EE timovi i koji aktivno prate i planiraju potrošnju energenata.